Тривожні події на південному сході країни змушують простих людей не тільки співпереживати своїм співгромадянам, що опинилися в біді, але і самим готуватися до можливості реалізації найгіршого сценарію. Як не прикро, а поняття «терористичний акт», «мінування» або «військова загроза» давно і міцно увійшли в побут українців. У ситуації, коли навіть обережні у своїх висловлюваннях правоохоронці не виключають найстрашніших варіантів розвитку подій, доводиться вже зараз тренувати пильність і вправність.

1 жовтня в Обухові, на навчальному полігоні Державного підприємства «Мобільний рятувальний центр ДержНС України», відбулися перші всеукраїнські військово-медичні навчання, під час яких був відпрацьований механізм допомоги у випадках масового ураження людей внаслідок терористичних актів.



Одним з координаторів навчань виступила радник Президента України з гуманітарних питань Ольга Богомолець.

«Сьогоднішній захід ми готували близько місяця. Головним його завданням буде навчити людей, кожного пересічного громадянина, основ надання першої домедичної допомоги. Ці речі повинен знати кожен, адже, тільки володіючи повною інформацією, можна в разі необхідності врятувати життя людини, яка знаходиться поруч», - розповіла Богомолець.

Не менш важливою метою навчань, за її словами, було скоординувати роботу державних структур (ДержНС, Міністерства охорони здоров'я і Міністерства внутрішніх справ) з громадськими рухами (волонтерськими організаціями, різними «самооборонами»).



«Ми повинні продемонструвати як Сходу, так і Заходу, що Україна дуже хоче миру, але в той же час готується бути сильною. За великим рахунком, у цивілізованих країнах світу подібні навчання і поготів входять у шкільну програму. Ми ж трохи розслабилися, забувши про те, що небезпека в будь-який момент може постукати в оселю. Люди повинні відчувати себе в безпеці, а також знати, що, володіючи всією необхідною інформацією, вони в змозі самостійно вплинути на ситуацію», - резюмувала Богомолець.

За сценарієм організаторів, на зімітованому на полігоні залізничному вокзалі в місті Обухові під час зустрічі волонтерами представників громадських організацій внаслідок терористичного акту стався вибух. В результаті цього сталося руйнування будівельних конструкцій будівлі залу очікування залізничного вокзалу та виникнення пожежі в окремих осередках.



Подальше чимось нагадувало якийсь голлівудський фільм-катастрофу - хочеться вірити, що в реальному житті оперативність та злагодженість дій учасників «трагедії» будуть на такому ж високому рівні.

Так, ще до прибуття рятувальних підрозділів волонтери встигли надати першу допомогу імпровізованим потерпілим.



А вже за лічені хвилини до місця події прибули чергові сили ДержНС України в Київській області та рятувальники, які відразу ж розпочали пошуково-рятувальні роботи та надання допомоги людям, які опинилися під завалами.

Звільнивши людей, рятувальники одразу транспортували їх до тимчасового пункту збору потерпілих, де їм було надано екстрену медичну допомогу.



Паралельно працівники ДержНС продовжували аварійно-рятувальні роботи, а міліція проводила перші оперативні заходи.

Варто відзначити, що за злагодженими діями своїх підлеглих спостерігав їхній безпосередній начальник - глава МВС Арсен Аваков, який також взяв участь у заході.



«Нинішні навчання - це вже не «зірниця». Разом з ДержНС ми вже потрапляли в подібні ситуації і в Слов'янську, і в Краматорську, і в Маріуполі, де спільно з волонтерами та медиками гідно виконали свій обов'язок. Можу сказати, що це наша відповідь тій війні, яка нам запропонована ворогами. На гібридну війну ми відповідаємо народним захистом», - підкреслив міністр.

За його словами, найближчим часом подібні заходи повинні пройти по всій Україні.

Валентин Цімох, фото Макс Требухов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

671