Гривні потрібні не тактичні кроки, а системне відновлення економіки. Таку думку ForUm'у висловив член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності народний депутат Андрій Пінчук, коментуючи введення НБУ ще одного курсу гривні.

«Дійсно, передбачається ще один курс, нібито нижчий за ринковий, і його буде створювати міжбанк. Спочатку він якимось чином вплинув на ринок. Але, на мій погляд, це п'яте колесо до воза. На динаміку воно може впливати, але суті не змінить», - упевнений він.

Крім того, Пінчук зазначив, що дана система не є поширеною в інших країнах. «Це свого роду ноу-хау не принесе нічого як негативного, так і позитивного».

За його словами, якщо переслідується мета мати курс, що не перевищує умови кредитування МВФ, то це теж не врятує ситуацію. «Наскільки я пам'ятаю, МВФ вимагав, щоб Нацбанк не впливав на курс, який повинен бути ринковим. У нас пішли на це, і що отримали після того як регулятор відправив курс у плавання?! І я не можу зрозуміти, як може бути одночасно плаваючий курс і жорстка регуляція», - акцентував парламентарій.

«Нацбанк і уряд постійно роблять рухи, які, м'яко кажучи, аж ніяк не є програмою виходу з кризи, а вирішують тактичні завдання. Це відстрочка подальшого зростання. Банкіри і всі експерти кажуть: якщо у нас не буде відновлення підтримки експортоорієнтованих підприємств, якщо не внутрішній ринок не почне працювати, а падіння ВВП не зупиниться, курс не зупинити», - резюмував Пінчук.

Юлія Артомощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом