Уряд не готується до великої війни, але воліє привести до ладу необхідну законодавчу базу. Таку думку висловив ForUm`у директор Інституту стратегічної політики Юрій Кочевенко, коментуючи прийняття Кабінетом Міністрів України змін щодо виконання суспільно корисних робіт в умовах воєнного часу.

«Це одна з ініціатив у рамках перегляду взагалі нашої воєнної доктрини. І можливість швидкої, без бюрократичних моментів, мобілізації трудових ресурсів для необхідних робіт в плані територіальної оборони», - зазначив Кочевенко.

«Ми могли останнім часом спостерігати, що патріотизм і ентузіазм присутні (серед українців - Ред.). Але часом його не достатньо. Інакше нам не довелося б проводити три хвилі мобілізації - вистачило б тих, хто прийшов добровольцем», - додав експерт.

При цьому Кочевенко зазначив, що є істотна різниця між добровольцями під час АТО і повномасштабної війни.

«Одна справа - добровольці-патріоти-ентузіасти, яких достатньо для гарної картинки», інша справа - коли у випадку повномасштабної агресії необхідно буде забезпечувати широку лінію фронту. Тут зовсім інші підходи і ніяких добровольців не вистачить, не буде часу на їх набір. У військових повинна бути можливість швидко мобілізувати максимальний ресурс на тих територіях, де це буде необхідно для організації забезпечення територіальної оборони», - пояснив експерт.

Однак Кочевенко зазначив, що про велику війну зараз не йдеться.

«Я не думаю, що ця ініціатива свідчить про те, що українська влада в найближчій перспективі бачить можливість якоїсь великої війни. Це моменти, які врахували, виходячи з досвіду трохи принишклої війни, що поки не закінчилася, для того щоб у майбутньому відчувати себе в безпеці, якщо виникне така ситуація», - підсумував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20