Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу направив до парламенту запит на дозвіл направляти за кордон Збройні сили Туреччини, а також використовувати територію країни для перебування іноземних військ.

«Пропоную дозволити використовувати при необхідності Збройні сили Туреччини для транскордонних операцій і військового втручання в інші країни і дозволити Збройним силам іноземних держав перебувати в Туреччині. Ці сили будуть використовуватися за вказівкою уряду для усунення всіх ризиків і загроз, для чого пропоную забезпечити законодавчу можливість терміном на один рік, починаючи з 4 жовтня, згідно зі статтею 92 Конституції Турецької Республіки», - йдеться в документі, підписаному Давутоглу. Парламент розгляне цей запит у четвер, 2 жовтня, повідомляє РІА «Новости».

Стаття 92 Конституції Туреччини передбачає можливість використання Збройних сил Туреччини за кордоном і введення на територію країни Збройних сил інших держав за рішенням парламенту або, в екстрених випадках, за рішенням президента.

США вимагають від Туреччини активізації зусиль по боротьбі з «Ісламською державою» після того, як кризу з турецькими заручниками, які перебували в руках бойовиків цієї організації, було благополучно вирішено. Анкара наполягає на самостійному прийнятті рішень щодо своєї участі в операції американської коаліції проти ІД. При цьому керівництво країни неодноразово заявляло, що в стороні не залишиться, але буде діяти у своїх національних інтересах.

Між тим у середу вночі ліванське телебачення «аль-Маядін» повідомило, що бойовики угруповання ІД захопили 20 військовослужбовців турецької армії в сирійській провінції Халеб (Алеппо).

За даними телеканалу, захоплені турецькі військові охороняли усипальницю предка правителів Османської імперії - шаха Сулеймана.

Про плани захищати усипальницю від можливих атак бойовиків «Ісламської держави» раніше заявляв віце-прем'єр Туреччини Бюлент Аринч. Він також повідомляв, що у парламент Туреччини переданий запит уряду на мандат щодо використання військової сили на території Сирії та Іраку.

Анкара інформацію про захоплення військовослужбовців турецької армії в сирійській провінції Халеб (Алеппо) поки не підтверджує.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом