Катастрофічний стан української економіки - результат виконання стандартних вимог Міжнародного валютного фонду, які він пред'являв і десяткам інших країн, з аналогічними наслідками, пише економіст Олександр Охріменко в авторській колонці на сайті «Коментарі».

Саме тому фінансово-економічний блок попереднього уряду, який очолював Сергій Арбузов, відмовлявся йти на такі умови.

За післявоєнні десятиліття МВФ встиг взяти участь у «порятунку» економік десятків країн, і дуже часто результати такого втручання виявлялися прямо протилежними очікуваним. Причина цього - шаблонні схеми, які фахівці Фонду нав'язують усім країнам, не розбираючись в тонкощах функціонування економік, які рятують, вважає економіст.

«Результатом «порятунку» Таїланду, Індонезії, Малайзії, Філіппін, Південної Кореї в 1997-1998 роках, Аргентини і Туреччини в 2001 роках та багатьох країн Африки у 1990-2000 роки стали справжні катастрофи, причому саме виконання стандартних вимог - гнучкого курсоутворення національних валют, усунення обмежень на потоки капіталу, скорочення бюджетних дефіцитів за рахунок підвищення податків й урізання соціальних витрат - посилювало проблеми країн», - зазначає Охріменко.

Для країн Південно-Східної Азії виконання вимог МВФ призвело до девальвації їхніх валют на кілька десятків відсотків, подорожчання кредитів, у цих країнах впало виробництво і зросло безробіття. Іноземні інвестори гарячково кинулися виводити гроші з цих країн, і подекуди відтік капіталу перевищив 10% ВВП. Збідніле населення, зрозуміло, стало менше витрачати, і це підірвало й без того слабкі економіки цих країн.

Аналогічні процеси відбуваються нині і в Україні, підкреслив Охріменко. Ці наслідки попередній Кабмін прогнозував, тому відмовився від виконання таких рекомендацій, нещодавно заявив Арбузов. Експерти МВФ просто не розуміли важливих деталей роботи української економіки. В Україні, наприклад, фактично паралельно ходять дві валюти - гривня та долар і населення з куди більшою охотою тримає заощадження саме в доларах. Різко відпускати контроль за валютним курсом - значить отримати неконтрольовану девальвацію, що, власне, і відбулося.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34