Умови Мінського протоколу щодо припинення вогню на сході України, а також умови мирного плану не виконані в повному обсязі.

Про це сьогодні у Брюсселі після завершення засідання Комітету постійних представників ЄС заявила представник глави європейської дипломатії Кетрін Ештон Майя Косьянчич.

У зв'язку з цим на сьогодні рекомендацій змінити санкції для Росії немає.

«На підставі оцінки Зовнішньої служби та Комісії, Комітет постійних представників здійснює сьогодні всебічний огляд ситуації на східній Україні. COREPER поділяє аналіз щодо того, що в той час, як були зареєстровані обнадійливі події в політичному процесі та в реалізації деяких аспектів Мінського протоколу, деякі частини цього протоколу ще повинні бути виконані», - сказала вона.

Косьянчич запевнила, що Європейський Союз продовжуватиме уважно стежити за розвитком подій на місці і переглядатиме виконання Мінського протоколу, передає «УНІАН».

«ЄС нагадує про свою повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України», - наголосила вона.

Представник Ештон додала, що ЄС знову підтвердив центральну роль, яку відіграє спеціальна місія спостерігачів ОБСЄ, і висловлює готовність, зокрема, забезпечити її необхідною людською та матеріальною підтримкою для виконання своїх завдань.

«ЄС також докладатиме більше гуманітарних зусиль і зусиль, спрямованих на реконструкцію Донбасу. ЄС також продовжуватиме підтримувати зусилля з проведення реформ в Україні, в тому числі, шляхом реалізації Угоди про асоціацію, що становить основу договірних відносин між Україною та ЄС», - підкреслила вона.

Косьянчич також укотре підтвердила, що якщо ситуація на місці дозволить, Комісія та Європейська служба зовнішніх зв'язків запропонують Раді призупинити або скасувати чинні санкції.

Як раніше повідомляв ForUm, 5 вересня в Мінську на переговорах Контактної групи між представниками України, Росії, самопроголошених ДНР та ЛНР за участю ОБСЄ підписано протокол про припинення вогню на Донбасі з 18:00 5 вересня.

Нагадаємо, Євросоюз ввів заборону на організацію боргового фінансування для трьох найбільших оборонних концернів Росії - «Уралвагонзаводу», «Оборонпрому» та Об'єднаної авіабудівної корпорації (ОАК). Також США застосували санкції проти Росії, включивши туди «Сбербанк» Росії, компанії «Газпром», «Лукойл», «Сургутнефтегаз», «Транснефть», «Газпром нефть», а також п'ять оборонних і високотехнологічних держкорпорацій.

16 вересня Канада запровадила чергові санкції проти Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом