Тимчасові адміністрації, що введилися у банках, називають похоронними командами. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив екс-член Ради Національного банку України Василь Горбаль.

«Введення тимчасової адміністрації у банку, незалежно від того, великий він чи маленький, хвилює всіх людей. Всі намагаються перевірити, а як йдуть справи у банку, в якому обслуговуються. До того ж ми фіксуємо кожної п'ятниці плюс один банк у список», - пояснив він.

Горбаль зазначив, що вже сьогодні можна спрогнозувати, які банки є кандидатами на введення тимчасової адміністрації. «Адже, як правило, якщо тимчасова адміністрація вводиться, то часто із великим запізненням. І коли тимчасові адміністратори заходять, то фактично констатують речі, які вже сталися за кілька днів до їх введення. Зрозуміло, що менеджери, акціонери банку намагаються врятувати себе або віп-клієнтів. Часто роблять не зовсім обдумані кроки, які потім стають сферою інтересів правоохоронних органів», - додав він.

Крім того, за словами Горбаля, не можна назвати жодного прикладу того, як тимчасова адміністрація врятувала банк. «Фактично тимчасові адміністрації вже називають похоронними командами», - зазначив банкір.

«Функція фонду гарантування вкладів фізосіб зводиться до приведення банку до ліквідації, та визначення банку, через який виплачуватимуться компенсаційні кошти», - пояснив Горбаль. Він також зазначив, такий підхід, що простіше проблему поховати, ніж у ній розбиратися, має бути зруйнований.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144