Ціна на молочну продукцію в роздробі зросте на 5% у другій половині жовтня, повідомляють «Вести» з посиланням на голову Спілки молочних підприємств, генерального директора Білоцерківського молочного комбінату (Терра Фуд) Вадима Чагаровського. Сьогодні вартість літра молока в магазинах коливається від 8,50 до 14 грн.

Причини подорожчання - нестабільний курс долара і зростання виробничих витрат. «Імпортні складові, прийдешнє скорочення пропозиції молока на ринку, що спричинене сезонним чинником, а також збільшені витрати на енергоносії - все це змушує виробника підняти розцінки», - уточнив Чагаровський.

При цьому закупівельні ціни на продукт, за даними аналітика молочного ринку Українського клубу аграрного бізнесу Аліни Жарко, впродовж останніх місяців суттєво не змінювалися. «Не прогнозують зростання і восени, хіба що із закінченням сезону - у жовтні можливе невелике подорожчання - в межах 1%», - каже експерт. Станом на 19 вересня середня ціна молока першого сорту в опті становить 3,42 грн/л, другого - 2,66 грн/л.

Самі молочники, незважаючи на припинення експорту в Росію, який становив близько 20% молока, що переробляється, не налаштовані знижувати ціни на свою молочну продукцію, щоб залучити покупця і реалізувати додатковий обсяг продукції, не проданий за кордон.

Наші підприємства очікують рішення Єврокомісії, яка здійснює перевірки українських гравців ринку молочної продукції. У разі відповідності вітчизняної продукції та процесів її виробництва європейським нормам, потоки експорту можна буде переспрямувати в країни ЄС. За результатами висновків Єврокомісії компанії зможуть отримувати єврономери, що дозволяють експортувати продукцію в країни Євросоюзу. Тоді тим паче не буде передумов для зниження цін на внутрішньому ринку.

Нагадаємо, за заявою міністра аграрної політики і продовольства Ігоря Швайки, перевірки розпочалися 22 вересня і триватимуть два тижні. Результати будуть відомі після третього жовтня.

Поки ж вихід із ситуації з можливими надлишками виробництва молочники вирішують з допомогою акцій з тимчасового зниження розцінок на певну товарну позицію протягом декількох днів, тижня або місяця. «Якщо говорити про зниження цін, то максимум, що може бути в цьому напрямі - різноманітні акції, коли виробник тимчасово знижує ціну на якийсь товар або групу товарів», - зазначають аналітики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43