За час роботи Валерії Гонтарєвої главою Національного банку національна валюта девальвувала на 20%. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Якщо подивитися на цифри, то ми побачимо, як минули 100 днів керівництва НБУ Валерією Гонтарєвою. За цей час офіційно гривня девальвувала на 8,9%, але якщо порахувати за реальним чорним курсом (на жаль, доводиться згадувати часи, коли таке було можливим), то виходить 20%», - сказав Охріменко.

Також експерт зазначив, що за ці 100 днів українці забрали з депозитів близько 5 млрд грн.

«Дуже шкода, що забирають гроші з банківської системи, краще б їх несли. Крім того, забрали майже 1 млрд доларів валютних депозитів. Золотовалютні резерви зменшилися на 1 млрд 700 тис. Зрозуміло, що частково це відбулося за рахунок погашення нових і старих кредитів. При цьому НБУ купили облігації, по суті зробивши емісію, на 80 млрд. Частину грошей викупили для НАК «Нафтогазу» і Фонду гарантування вкладів фізосіб. Ці цифри - конкретні результати роботи», - пояснює він.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45