Департамент ДАІ МВС зареєстрував у Державному інституті промислової власності патент на 13 варіантів зображень номерів автомобільних знаків. Про це йдеться в його повідомленні від 25 вересня. Номери призначені для звичайного (білі), транзитного (червоні) і пасажирського транспорту (жовті), а також спеціальні номери. Частина українських номерів зображені в патенті вже з прапором Євросоюзу (за аналогом з номерами країн ЄС). Є й інший варіант - з прапором України, пише «Капітал».

Примітно, що ДАІ в серпні цього року подала заявку на нові номери не сама, а разом із ТОВ «Голден Флора». Ця компанія була зареєстрована у Вишневому (Київська обл.) в грудні 2013 р., в одній із квартир міста. У липні 2014 р. її директором стала Ельміра Салахатдінова. Вона, Віктор Рівчаненко і Світлана Халупко сформували статутний фонд підприємства в розмірі 1 тис. грн у рівних частках. Основний вид діяльності компанії не дуже поєднується з самою назвою - оброблення металів та нанесення на них покриття. Додаткових даних як про саму фірму, так і про її акціонерів немає. Щоправда, існує повна тезка Ельміри Салахатдінової - викладач Національного авіаційного університету.

Востаннє МВС замовляло номери наприкінці серпня на суму 53,24 млн грн у харківської компанії «Світлофор» за процедурою закупівлі в одного учасника, повідомляло інтернет-видання «Наші Гроші».

Справа в тому, що «Світлофор», за даними видання, уклав ліцензійний договір з КНВО «Форт», підконтрольним МВС. Ця компанія спільно з польською фірмою «Утал» отримала патенти на наявні номерні позначення ще в 2010 р. Згодом МВС купувало у «Форту» автомобільні знаки за процедурою закупівлі в одного учасника, як у власника патенту.

Салахатдінова з НАУ учора взяла трубку всього один раз. Вислухавши запитання журналіста про те, який стосунок «Голден Флора» має до автомобільних номерів, вона попросила передзвонити їй через кілька годин. Мотивувала це тим, що їй потрібно переговорити з бухгалтером. Але ні через дві години, ні до кінця дня трубку не брала. У департаменті ДАІ на запит видання про те, чому він не міг зареєструвати патент самостійно, без залучення приватних фірм, не відповіли. Представник прес-служби департаменту передзвонила ввечері і сказала, що керівництво поки не готове коментувати це питання. Причина - для коментарів поки що немає предмета. «Керівництво в курсі, питання перебуває у стадії обговорення», - додала вона.

Тепер фірма Салахатдінової - ексклюзивний претендент на номерні замовлення від ДАІ. «За умовами процедури закупівлі власник патенту може стати єдиним претендентом на право отримання державного замовлення на виготовлення автомобільних знаків. У такому разі послуги виготовлення автомобільних знаків можуть проводитися на відкритому тендері лише за згодою з власником патенту», - каже юрист практики корпоративного права АТ «Юскутум» Олександр Паляничка.

1 млрд грн становить потенційний приблизний обсяг ринку для нового номерного патенту.

Коли Україна вступить в ЄС, автомобільні номери доведеться поступово змінювати. Минулого року на кожну тисячу українців припадає 171 легковий автомобіль. Це означає, що загалом у країні вже повинно бути близько 8 млн легкових авто.

Відсутність відкритих тендерів призводить до того, що виробництво як документів, так і номерів в Україні коштує дорого, зазначила патентний повірений компанії IPStyle Марія Ортинська. Витрати перекладаються на плечі громадян. Стандартний комплект номерів за підсумками попередньої закупівлі обійшовся МВС в 134,6 грн. Таким чином, потенційний приблизний обсяг ринку для нового номерного патенту становить 1 млрд грн.

За словами Ортинської, перешкоджати такій практиці могло б ухвалення законодавчих змін до закону «Про охорону прав на промислові зразки». Ще наприкінці 2013 р. Держслужба інтелектуальної власності розробила необхідний законопроект. Згідно з документом, інформація про заявки на промислові зразки викладатиметься на сайті відомства, і будь-хто зможе заперечити проти реєстрації сумнівних пропозицій. Втім, ця ініціатива «зависла» на стадії обговорення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

105