Незважаючи на заборону Верховної Ради банкам нараховувати пеню на прострочені кредити переселенцям із зони АТО, фінустанови продовжують це робити. Про це пише газета «Вести».

За словами організатора групи «Допомога переселенцям» Аліни Даниленко, дуже багато людей скаржаться на те, що кредити їм ніхто не заморожує, а платити за них просто немає грошей. «Причому це стосується різних банків. Людям через зміну місця проживання складно навіть отримати допомогу на дитину!» - каже Даниленко.

У банках на претензії відповідають, що якщо клієнт приніс усі необхідні документи, подібних проблем бути не може. «Ми діємо виключно в рамках закону», - сказали в одному з банків, на який скаржилися біженці.

Експерти запевняють: закон на боці клієнтів. «Проблеми виникають через те, що клієнти банків думають, що кредитні канікули їм дадуть автоматично. Але насправді це не так, банк - це бюрократична машина. Крім того, фінустанови не підключені до єдиної бази, в якій можна було би подивитися, хто є біженцем, а хто ні. Для того щоб банк не нараховував пеню, потрібно принести довідку, яка підтверджує, що ви - яка переміщена особа, а також написати заяву», - сказав радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. За його словами, банк повинен анулювати пеню, яка нараховувалася з моменту отримання довідки.

Президент міжнародної федерації нерухомості ФІАБСІ-Україна Олександр Бондаренко припускає, що банки можуть і не йти назустріч переселенцям на першу вимогу. «Якщо вам на словах сказали, що нічого зробити не можуть, беріть з собою юриста, йдіть у банк і вимагайте адміністрацію дати вам відмову в письмовому вигляді. Даю вам 100%, що вони на це не підуть, тому що розуміють, що це незаконно. В крайньому разі, пригрозіть судовим позовом, і вам відразу запропонують якісь варіанти розв’язання проблеми», - упевнений Бондаренко.

Ще один експерт, генеральний директор асоціації «Український кредитно-банківський союз» Галина Оліфер радить у разі письмової відмови банку йти на поступки звертатися в НБУ. «Пишіть заяви в Нацбанк про випадки відмови. Там проведуть розслідування, і цю ситуацію просто так не залишать», - каже Оліфер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

116