Європейські експерти констатують невиконання Києвом низки зобов'язань щодо виконання Україною другої фази плану з візової лібералізації. В першу чергу йдеться про зволікання з впровадженням біопаспортів, пише видання «Капітал».

За інформацією видання, в кінці минулого тижня закінчився візит в Україну європейських експертів, які протягом десяти днів вивчали рівень виконання Києвом умов другої фази дій з візової лібералізації. До складу делегації увійшли експерти з Європейської комісії, країн—учасниць Євросоюзу та агентства ЄС з питань охорони зовнішніх кордонів Frontex. Описуючи завдання візиту, представництво Євросоюзу в Україні повідомило, що увага буде зосереджена в першу чергу на тому, як Київ діє у питаннях міграції, надання притулку нужденним іноземцям, захисту особистих документів та управління кордонами.

Ні Євросоюз, ні Україна не коментують підсумки візиту європейських ревізорів. У Міністерстві закордонних справ виданню заявили, що ще не готові обговорювати це питання, а в представництві ЄС в Україні про результати буде сказано в прес-релізі, який оприлюднять найближчим часом.

«Це була оціночна місія, її мета — вивчити ситуацію на місці. Вердикт європейців ми отримаємо у першому звіті за другий фазі», - повідомив виданню науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. За його прогнозом, на обробку зібраних в Україні даних і підготовку звіту європейській стороні буде потрібно не менше двох місяців.

Як пише видання, у першому звіті європейських ревізорів щодо виконання Україною другої фази безвізового режиму можуть бути зауваження до України. «Думаю, в ЄС дивуються, чому виробництво біопаспортів ще не розпочато, хоча вже були затверджені зразки», — каже Олександр Сушко

Нагадаємо, 22 листопада 2010 р. Євросоюз надав Києву план дій, від виконання яких залежить скасування віз для поїздок у країни—учасниці блоку. Ці дії були розділені на дві фази. У першій Україна зобов'язалася внести зміни в законодавство, що стосується антикорупційної політики, протидії дискримінації, додаткового захисту біженців та захисту персональних даних. 23 червня Рада ЄС у закордонних справах заявила, що Україна виконала весь пакет завдань першої фази, і схвалила перехід до другої, в якій Київ повинен показати, як він застосовує прийняті закони, а також впроваджує важливу для ЄС інновацію, біометричні паспорти і технології, необхідні для їх використання. Раніше керівництво МЗС неодноразово прогнозувало, що Україна має намір закінчити другий етап візової лібералізації до кінця поточного року або початку наступного.

Сушко не виключає, що в першому звіті європейських ревізорів по другій фазі можуть бути зауваження Україні. «До Києва було чимало претензій з боку ЄС з приводу того, що громадяни інших країн, які просили нас про притулок, зокрема через політичне переслідування, відправлялися на батьківщину насильно. Тепер дізнаємося, чи вдалося змінити ситуацію»,— сказав він.

Але найбільш болючим питанням для Києва, як вважає експерт, залишаються терміни введення біометричних паспортів для українців. Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін анонсував видачу таких документів у січні-лютому 2015 р. Їх випуском повинен зайнятися державний комбінат «Україна». «Думаю, в ЄС дивуються, чому виробництво паспортів ще не розпочато, хоча вже були затверджені зразки»,— спрогнозував реакцію Євросоюзу Сушко.

На думку екс-спікера МЗС Олега Волошина, ситуація з біопаспортами буде в центрі звіту європейських експертів про виконання Києвом в цілому другої фази візової лібералізації.

«Це ключова проблема. Поки не буде біометричних паспортів - нічого не буде. Це для Європи гарантія, що не буде потоку нелегалів з Азії та Африки, наркоторговців, повій»,— заявив Волошин «Капіталу».

Член комітету з питань європейської інтеграції, народний депутат Юрій Благодир («Суверенна європейська Україна») не зміг спрогнозувати, коли Україна зможе вирішити питання біопаспортів. «З точки зору законодавства все було зроблено для випуску в Україні біометричних паспортів. Немає ясності, чому не вирішується питання їх виробництва», - сказав він. На думку Сушка, нинішня ситуація свідчить, що навіть у разі термінового виправлення Україною всіх зауважень експертів ЄС говорити про безвізовий режим раніше кінця наступного року вже не доводиться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом