Українські реалії змушують Національний банк фіксувати курс гривні. Таку думку, як передає кореспондент ForUm`у, у ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив колишній заступник голови Нацбанку Сергій Яременко.

«Реалії змушують НБУ фіксувати курс, тому що він є ціновим якорем. Необхідно оголосити політику НБУ з плаваючим курсом неспроможною і неможливою до застосування в Україні»,— зазначив він.



Екс-заступник голови НБУ підкреслив, що, заявивши про плаваючий курс, Нацбанк змушений застосовувати дуже жорсткі адміністративні заходи для вирішення ситуації з курсом національної валюти.

Крім того, експерт підкреслив, що плаваючий курс повинен бути керованим. «Плаваючий — це означає, що він кудись повинен плисти»,— заявив Яременко.

Він також зазначив, що декрет валютного регулювання не передбачає плаваючого курсу.

«На ринку немає вільних гравців — биків, ведмедів — тільки один (гравець.— Ред.). За декретом вийти на ринок з продажем або купівлею можна тільки в обговорених випадках, а не коли є економічна доцільність»,— підсумував Яременко.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом