Європейський союз також може використовувати енергоносії як інструмент політичного впливу на Російську Федерацію, який може виявитися досить ефективним, і змусити росіян переглянути свою політику, зокрема щодо України. Про це президент Польщі Броніслав Коморовський заявив під час візиту до Португалії, повідомляє його прес-служба.

«Варто сьогодні повторювати, що ця палиця має два кінці», - сказав Коморовський.

Він зазначив, що як Євросоюз залежить від поставок енергоносіїв з Росії, так і РФ залежна від валютних надходжень з продажу цієї продукції, підкресливши, що європейські держави завдяки скоординованим зусиллям можуть зменшувати свою залежність від росіян, повідомляє «УНІАН».

«Солідарність ЄС зробила б неможливим застосування Москвою енергетичного шантажу, тому що Росія не витримала б цього шантажу, оскільки обвалився б її бюджет», - сказав Коморовський.

Він закликав дивитися на події в Україні не тільки як на кризу, але і як на шанс для нових можливостей, зазначивши, що стало легше розмовляти з рядом представників держав ЄС, які все чіткіше бачать використання Росією енергоносіїв як політичної зброї. Це, на його думку, збільшує шанси на створення лобійованого Польщею енергетичного співтовариства держав Європейського союзу, яке, за словами Коморовського, сьогодні є великим викликом».

Це спільнота, ініціатором створення якої виступив колишній глава уряду Польщі Дональд Туск, який з грудня очолить Раду ЄС, що передбачає, серед іншого, створення механізму загальних закупівель газу і будівництво нових газопроводів для більш безпечних поставок газу в 28 країн об'єднання.

Коморовський також зазначив, що ЄС повинен докласти всіх зусиль, щоб запобігти подальшому збільшенню енергозалежності від росіян, додавши, що, серед іншого, потрібно відмовитися від будівництва газопроводу «Південний потік», по якому планується постачати російський газ.

Як раніше повідомляв ForUm, наступний раунд переговорів для обговорення нової пакетної угоди з урегулювання російсько-українського газового питання відбудеться 2-3 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34