Для здійснення нагляду за додержанням законів об'єднаними силами АТО, чинними на Донбасі, Головна військова прокуратура утворила чотири спеціалізовані військові прокуратури.

Про це заявив у понеділок на прес-конференції в Одесі військовий прокурор Південного регіону Павло Богуцький, зазначивши, що «новоутворені наглядові структури будуть діяти на правах районних у складі прокуратури Південного регіону».

За його словами, «ці прокуратури вже розслідують 50 кримінальних проваджень». Причому значна їх частина відкрита з правопорушень, вчинених за ознаками злочинів, передбачених ст. 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби), ст. 408 (дезертирство) і ст. 409 (ухилення військовослужбовця від несення обов'язків військової служби) КК України, повідомляє «Укрінформ».

В рамках реформування органів Військової прокуратури, акцентував Богуцький, діють також на правах міських 10 військових прокуратур, які розслідують понад 950 справ. «Це в 3,5 рази більше, ніж за аналогічний період 2013 року», - зазначив він.

Більшість справ, у яких відкрито провадження, пов'язані з порушенням Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». Серед них домінують - 400 виробництв - справи про ухилення від військової служби.

Зараз, додав Богуцький, працівникам військових прокуратур запропоновано визначитися з переходом на військову службу. І більшість, а саме 95% всіх працівників, такі заяви вже написали. Сформовано також кадровий резерв з офіцерів строкової служби та працівників регіональних прокуратур.

Як відомо, 14 серпня Верховна Рада України схвалила створення військових прокуратур.

22 серпня Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» про створення військових прокуратур».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом