Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу про геноцид російськомовного населення «на території Луганської і Донецької народних республік», повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на офіційного представника СК Володимира Маркіна.

«Порушено кримінальну справу за статтею 357 КК РФ про геноцид російськомовного населення, яке проживає на території Луганської і Донецької народних республік. Слідством встановлено, що в період з 12 квітня 2014 року і по теперішній час в порушення Конвенції 1948 року «Про попередження злочину геноциду і покарання за нього», а також інших міжнародно-правових актів, які регулюють геноцид, невстановлені особи з числа вищого політичного і військового керівництва України, Збройних сил України, Національної гвардії України і «Правого сектора» віддавали накази, спрямовані на повне знищення саме російськомовних громадян, які проживають не території Донецької і Луганської республік», - заявив Маркін.

За даними слідства, «вбивства російськомовних громадян здійснювалися із застосуванням систем залпового вогню «Град» і «Ураган», некерованих авіаційних ракет, що мають касетну головну частину, тактичних ракет «Точка-У», інших видів важкого наступального озброєння невибіркової дії».

«В результаті цих дій загинуло не менше 2,5 тисяч осіб. Крім того, на території Донецької і Луганської республік знищено і зруйновано понад 500 житлових будинків, об'єктів комунального господарства та життєзабезпечення, лікарень, дитячих та загальноосвітніх закладів, в результаті чого понад 300 тис. жителів, побоюючись за своє життя і здоров'я, змушені були покинути постійні місця свого проживання і шукати притулок на території Росії», - сказав представник СК.

Він нагадав, що «стаття за геноцид передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 20 років або смертної кари».

«Всі перераховані факти і докази, вже зібрані російським слідством, підтверджують, що дії осіб з числа українського політичного і військового керівництва, що віддавали накази на знищення російськомовного населення, прописані не тільки в російському законодавстві, але і в нормах міжнародного права», - підкреслив Маркін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом