За кілька місяців думка росіян щодо того, яку політику варто проводити російській владі щодо біженців з України, змінилася. Про це свідчать дані опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД).

Так, помітно скоротилася частка росіян, які висловлюються за забезпечення приїжджих з України всім необхідним і створення сприятливих умов проживання (з 50% в липні до 40% у вересні).

«А про те, що потрібно відправити біженців назад в Україну, як тільки для цього складуться сприятливі обставини, сьогодні говорять 45% опитаних (у липні - 39%). 7% висловлюються за припинення прийому біженців на російській території і швидке відправлення тих, що вже прибули, назад», - зазначає ВЦВГД.

Ініціативу спрощення процедури отримання громадянства для українських біженців підтримують 53% співгромадян (серед респондентів, які не відзначають їх присутності в рідному місті/селищі, - 66%, серед опитаних, які вважають, що їх багато, - 41%). «Проти» висловлюється третина респондентів (36%), і насамперед ті, хто відзначає великий притік біженців у своєму регіоні (48%).

Ініціативне всеросійське опитування ВЦВГД проведене 20-21 вересня. Опитано 1600 осіб у 130 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Нагадаємо, заступник голови Федеральної міграційної служби Росії Микола Смородін заявив, що близько 78 тис. громадян України попросили надати їм статус біженця або надати тимчасовий притулок у Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом