Комітетом державної безпеки Білорусі припинено діяльність злочинної групи, яка намагалася під виглядом робіт Клода Моне, Вінсента Ван Гога, Едварда Мунка, Костянтина Юона і Василя Кандинського продати картини невстановлених авторів.

«Затримані стверджували, що запропоновані ними на продаж твори мистецтва були вивезені з резиденції екс-президента України Віктора Януковича. За п'ять картин зазначені особи хотіли отримати 2 млн євро», - заявив керівник прес-служби КДБ Артур Стрех.

«Наразі проводяться мистецтвознавча та інші експертизи вилучених картин, у ході яких буде визначена реальна вартість полотен, а також встановлено їх художню, культурну та історичну цінність. Фахівці, за отриманими попередніми даними, припускають, що картини мають певну цінність, проте їхня вартість значно нижча від заявленої підозрюваними», - зазначив він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

В результаті проведених за місцем проживання затриманих осіб обшуків співробітниками КДБ виявлено і вилучено більше 100 старовинних ікон та картин. За попередньою оцінкою експертів, значна частина вилучених творів живопису та графіки написані фарбами і на полотнах періоду XVIII-XIX століть.

«Щодо підозрюваних Комітетом державної безпеки порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.233 КК Республіки Білорусь (Незаконна підприємницька діяльність). Остаточна правова оцінка діям зазначених осіб буде дана за результатами розслідування кримінальної справи», - сказав керівник прес-служби КДБ.

Нагадаємо, 25 червня прокуратура Київської області через суд повернула у державну власність 135 га земель, на яких розташована резиденція колишнього президента Януковича - «Межигір'я».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом