Невирішений конфлікт навколо реверсних поставок газу з ЄС в Україну загрожує подальшим невигідним підвищенням ціни на цей вид палива. Таку думку, як передає кореспондент ForUm`у, у ході прес-конференції висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій України Юрій Корольчук.

«Якщо конфлікт навколо реверсних поставок газу, які поки що йдуть, не буде вирішений, то, на превеликий жаль, ми бачимо, що за підсумками вересня ціна вже буде коливатися в районі 380 доларів, тобто, буде практично такою ж, як пропонує Росія. За підсумками жовтня, якщо реверс буде продовжуватися, то ціна підніметься вище 400 доларів з урахуванням доставки в Україну. Я вже не кажу про те, де взяти грошей на оплату реверсних поставок газу, оскільки на них іде передплата», - вважає Корольчук.

На його думку, в подальшому у постачальників реверсу може просто не виявитися достатніх обсягів газу для торгівлі з Україною.

«Вільних обсягів газу за малою ціною не буде. Тобто нам можуть продати його і за 500 доларів. Але тоді логіка дій уряду України щодо турботи про громадян, населення, про бюджет, про економію газу взагалі втрачається», - вважає експерт.

При цьому Корольчук позитивно оцінює відновлення і основний вектор тристоронніх переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС.

«Я вважаю, це дуже добре, що ми почали наближатися до компромісу. Нарешті ми дійсно почали вирішувати проблеми оплати боргу, оскільки він існує, як не крути. Принаймні буде організовуватися рішення про відновлення поставок газу, оскільки без них ми можемо в грудні-січні вийти на ситуацію, коли у нас в підземних сховищах не буде тиску, щоб піднімати газ для власних споживачів та транзиту», - вважає він.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив про підготовку проекту для «зимового пакету», який передбачає оплату Україною до кінця 2014 року 3,1 млрд дол. боргу за російський газ. «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. після оплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38