На сьогодні для української сторони немає об'єктивних чинників, які не дозволили би дійти компромісу в питанні постачання російського газу. Про це, як передає кореспондент Forum'у, коментуючи результати п'ятничних тристоронніх переговорів у Берліні, заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Думаю, суб'єктивний чинник тут дуже важливий. Не бачу раціональних підстав, щоб не домовитися. Адже в кожному разі на всі сторони чекатиме арбітраж. Чому тоді не домовитися про якусь прийнятну ціну до арбітражу? Тим паче що ми підставляємо під велику загрозу постачання газу не тільки українських споживачів, але й європейських», - вважає Марунич.

На думку експерта, велику роль у тому, що минулий раунд переговорів не призвів до підписання будь-яких документів, відіграв суб'єктивний чинник.

«Суб'єктивний чинник тут дуже важливий. Тобто, чотири місяці розповідати про «газову зброю Москви», а тепер піти на умови, які обговорювалися в червні? Або це буде неможливо в принципі і з боку пана Коболєва, і з боку пана Продана, або для того, щоб це сталося, має минути якийсь час», - вважає він.

«Раціональних підстав для того, щоб не досягти компромісу, я не бачу. Найімовірніше, першу роль тут відіграє політика. І багато в чому саме наші переговірники намагаються ці переговори затягти. Чому? Можливо, історія розставить всі крапки над «і», - додав Марунич.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив про підготовку проекту для «зимового пакета», який передбачає оплату Україною до кінця 2014 року 3,1 млрд дол. боргу за російський газ. «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу по 385 дол. після сплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на шість місяців.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом