Адміністративний тиск і валютні аукціони Нацбанку стануть двома ключовими чинниками, що регулюють курс долара на майбутньому тижні, вважають опитані «Вестями» фінансисти.

«У країні почалася передвиборна кампанія, тому влада намагатиметься утримувати курс гривні за всяку ціну», - пояснив ситуацію заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.

Видання зазначає, що в понеділок-середу головною зброєю НБУ стануть усні навіювання чиновників, які, погрожуючи новими перевірками і навіть відкликанням ліцензій, змушуватимуть банкірів та їхніх клієнтів продавати валюту і реальні ревізії. Продажі будуть вимагатися за низьким курсом - 13,0-13,5 грн./$. Перші інспекції фінустанов, нацбанківці почали ще тиждень тому, але вони ще не встигли стати масовими. «Одна лише новина про нові перевірки стимулює банки до більш активного продажу валюти. Ті, хто притримував долар або євро в касах (працюючи лише на скупівлю валюти), почнуть їх продавати», - визнав співвласник Дельта Банку Микола Лагун.

За даними газети, це означає, що в деяких відділеннях банків стануть частіше «викидати на прилавок» невеликі суми доларів, але це зовсім не означає, що валюту почнуть масово розпродавати навіть у рамках дозволених $200. Готівки тотально не вистачатиме, поки в Україну не стануть активно завозити нові партії валюти. «Попит значно перевищує обсяги того, що люди здають в обмінники. Тому в касах спостерігається тотальний дефіцит валюти, хоча попит на неї і скоротився через введене обмеження на купівлю не більше ніж на 3 тис. грн», - сказав голова правління VAB Банку Денис Мальцев.

«Більше валюти в обмінниках з'явиться лише після нового завозу, що фінансисти обіцяють після валютного аукціону, який Нацбанк призначив на 2 жовтня. Він проводитиметься не лише під компанії-імпортери, як попередні чотири, які відбулися у вересні, але ще і під наповнення банківських кас. Іншими словами, фінансистам дозволять придбати безготівкову валюту для населення: для перепродажу долара в обмінниках і для виплат валютних депозитів. Але через те, що НБУ 2 жовтня продасть долар у безготівковій формі, людям доведеться почекати появи «живої» валюти в касах, як мінімум, до 7 числа», - пише ЗМІ.

«На те, щоб перетворити безготівковий долар у готівковий потрібен час, хоча і не дуже багато. Дивіться: у четвер пройде аукціон, і банки отримають від НБУ долар на рахунки, в п'ятницю вони замовлять доставку американської валюти фінустановам, які мають ліцензію на імпорт іноземної банкноти в Україну, таким як моя. Я тут же перерахую цей безготівковий долар за кордон, і домовлюся з нашими іноземними партнерами, щоб в понеділок у першій половині дня нам відвантажили банкноту, і того ж дня ми завеземо цю готівку - літак прилетить до Києва, і ми розмитнимо постачання. Відповідно, з вівторка нова партія доларів уже буде розвозитися по касах», - пояснив Ігор Львов.

Тих, хто готовий чекати довше і вносити попередньо гривню, як і раніше заманюватимуть у вкладники. Схема стара: людині відкривають на 2-4 тижні гривневий рахунок, кошти з якого поступово (щодня) конвертуються в долар - по $200 на добу. А ось нові умови - тепер таку конвертацію проводять по 12,95-13 грн./$. Значно рідше такі конвертації допускають через поточні рахунки, і найчастіше беруть за це додаткову комісію. «Людина отримує можливість отримати долар за хорошим курсом, а банк - гривневу ліквідність, якої потребує система», - сказав Денис Мальцев.

«12,95-13,0 грн/$ - залишиться на цьому тижні офіційним курсом продажу долара населенню у більшості обмінників країни (окрім «сірих», які працюють на агентських угодах). І всі, кому пощастило придбати валюту за цими цінами, дійсно зможуть пишатися своїм везінням або зв'язками у фінансовому співтоваристві», - зазначає видання.

Дорогим, що неофіційно визнають валютники, на майбутньому тижні залишиться долар на «чорному ринку»: через те, що збільшення постачання «живого» бакса в обмінники почнеться не раніше 7 жовтня. Після відкату у міняйл цін у четвер - з 14,8-15,1 грн/$ до 14,2-14,6 грн/$ - до вихідних валюта знову подорожчала. У суботу її продавали з рук по 14,7-14,75 грн/$, але, при цьому купували дешевше - не по 14,2 грн/$, а по 14,0 грн/$.

«Між іншим, нерідко спекулюють самі люди: тим, кому вдається купити в банку по 13,0 грн/$, потім біжать і перепродують за 14,5 грн/$. І так по колу», - сказав Львов.

З великою неохотою фінансисти коментують очікуваний курс міжбанку. Головним чином, через його непередбачуваність. «У четвер Нацбанк продав на аукціоні більше $130 млн і різко відкотив безготівковий курс до 13,0-13,3 грн/$ - ринок вирівнявся. Цьому посприяли і великі експортери, деякі з яких скинули свої валютні запаси після наради у Порошенка. Але всього цього вистачило ненадовго: у п'ятницю у цих компаній-продавців нової валюти на рахунку вже не надійшло, і вони більше не продавали. А інші експортери не захотіли продавати по 13,0-13,3 грн/$ і поставили високі ціни. У результаті, міжбанк розколовся: одна частина банків продавала по 13,20-13,30 грн/$ - переважно великі банки, а інша - 14,0 грн/$ і навіть по 14,3 грн/$. Боюся, що такий же розкол збережеться і наступного тижня», - спрогнозував перший заступник голови правління одного з найбільших банків.

Фінансисти допускають розгойдування міжбанківського долара в рамках 13,30-14,50 грн/$, відкат курсу прогнозується на четвер - у день проведення аукціону.

Згладжувати різницю в курсах і вирівнювати середній розмір котирувань можуть лише інтервенції Нацбанку або його позачергові аукціони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50