Україна поки не ухвалила рішення про виплату газового боргу Росії. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

«Немає рішення, ніяких рішень щодо врегулювання контрактів на сьогодні поки немає», - заявив Продан, відповідаючи на запитання, чи ухвалено рішення українською стороною щодо виплати боргу НАК «Нафтогаз Україна» російському «Газпрому».

Продан також не зміг спрогнозувати, чи будуть досягнуті домовленості цього тижня. Відповідаючи на запитання, чи будуть чергові газові переговори цього тижня у форматі «Україна-Росія-ЄС», міністр сказав: «Можливо, буде. Ми в процесі», повідомляє «РБК-Україна».

Нагадаємо, Росія очікує від України сплати 2 млрд дол. боргу за раніше поставлений газ у жовтні 2014 р. і 1,1 млрд - до кінця 2014 р. При цьому вона готова поставити Україні найближчим часом 5 млрд куб. м. газу 385 дол за тис. куб. м.

Своєю чергою міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан 26 вересня заявив, що Україна може використати 3,1 млрд дол., що надійшли від Міжнародного валютного фонду, як сплату за газовий борг перед Росією.

Як раніше повідомляв ForUm, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Євросоюз заявив про підготовку проекту для «зимового пакета», який передбачає оплату Україною до кінця 2014 року 3,1 млрд дол. боргу за російський газ. «Газпром» зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. після сплати Україною 2 млрд дол. боргу. Дія цього договору розрахована на 6 місяців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом