Уряд, застосовуючи передвиборчі маніпуляції, шантажує Верховну Раду України, щоб перекласти на неї всю свою відповідальність. Таку думку висловив кореспонденту ForUm`у секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Андрій Павловський, коментуючи ультиматум прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, що Кабінет Міністрів України подасть на розгляд проект бюджету-2015 тільки після внесення змін у вітчизняне податкове законодавство.

«При всій повазі до Арсенія Петровича, розцінюю ці вимоги як передвиборну маніпуляцію, як передвиборний шантаж. Можливо, вимоги пов'язані з тим, що уряд досі не спромігся, всупереч вимогам Бюджетного кодексу і Конституції, підготувати бюджет. Нагадаю, проект має бути поданий у ВР ще 15 вересня, а його немає», - заявив він.

Крім того, Павловський припускає, що ультиматум про необхідність прийняття змін у законодавство також потрібен уряду, щоб перекласти відповідальність за бюджет на наступний рік з себе на парламент. «Ось пан Яценюк і робить так, що, мовляв, бачите, погана Верховна Рада не хоче приймати закони, тому ми образилися на парламент і не дамо йому, такому поганому, держбюджет на розгляд. Це все несерйозно з точки зору державного устрою», - обурився парламентарій.

Він також зазначив, що сформувати бюджет-2015 дійсно складно. «Є об'єктивні причини. Йде війна. Незрозуміло, як обраховувати податкові надходження з окупованих територій. Курс національної валюти також під питанням, точно так само, як і розмір інфляції. Питань дуже багато, а відповідей немає. А без них Мінфін не може розрахувати економічні показники, прожитковий мінімум, мінімальні зарплати і пенсії і т.д. Але потрібно сказати правду, а не боятися, що перед виборами це буде негативно сприйнято суспільством», - пояснив він.

«Знову ж, поданий Яценюком так званий «реформаторський пакет насправді є спробою в черговий раз перекласти весь фінансовий тягар від військових дій, кризи в економіці на плечі звичайних громадян. При цьому не зачіпаються інтереси фінансово-олігархічних груп. Ясна річ, парламент навіть не прийняв до розгляду такі закони», - акцентував він.

Павловський пояснив, що в запропонованому урядом «реформаторський пакет», запропоновано додатково оподатковувати депозитні вклади, збільшити податок на нерухомість. «Там є ряд непопулярних заходів, на прийняття яких наша фракція піти не може», - додав нардеп.

«Також там пропонується «прихватизувати» залишки стратегічного державного майна. Є наміри приватизувати газотранспортну систему України, «Укрзалізницю», «Енергоатом», Одеський припортовий завод, державні порти і багато інші найважливіші стратегічні об'єкти держави. Голосів під це в парламенті не буде. Це не реформа, а спішне латання дірок за рахунок звичайних громадян та розпродажу державного майна. Якби там були системні, реформаторські пропозиції, депутати підтримали б їх двома руками», - підсумував Павловський.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28