Нацбанк прикриває помилки своєї діяльності воєнними діями. Таку думку висловив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко під час онлайн-конференції на порталі Inpress.ua.

«Принципи організації фінансової, банківської, курсової політики самі собою неправильні, незалежно від того, була б у нас Донецька область чи ні. Багато експертів говорять про те, що війна, навпаки, служить прикриттям невдач. Тепер є привід звалити все на війну», - зазначив він.

При цьому Яременко підкреслив, що вся політика НБУ - неправильна.

«Національний банк перебуває у стані роздвоєння свідомості або шизофренії. Проголосили одне, але вже сьогодні зрозуміло, що не може бути такого плаваючого курсу, але все одно намагаються зафіксувати курс. Почекайте, якщо він вільний, то він повинен плавати і цього боятися не треба. Але в таких економіках він запливає так далеко, що руйнує все», - сказав експерт.

«Прийнята Нацбанком спочатку політика дозволила курсу піти туди, куди він пішов, а курс у таких країнах назад не ходить. Те, що пропонує МВФ і Нацбанк, грошовий голод - це класична інфляція, а вона не має нічого спільного з нашою інфляцією. Класична інфляція - коли прекрасно працює економіка на підйомі, перегрів економіки, люди беруть кредити, кредитний мультиплікатор працює, зарплати плюс кредити - все зростає. Тому уряд і Нацбанк роблять охолодження, щоб далеко не зайти. У нас же девальвація викликає зростання цін, а заміни продукції не відбувається, бо за 23 роки ми її знищили. Немає сплеску нового виробника щодо заміни імпорту. Тому ця девальвація не призводить ні до чого, а призводить лише до величезного зростання цін і збіднення населення», - пояснив Яременко.

Також експерт зазначив, що поки причин припинення падіння курсу гривні немає.

«Економічних підстав для зупинки немає, деякі експортні виробництва зупиняються, і немає притоку валюти. Сьогодні банки стурбовані тим, щоб вижити, відбувається ланцюгова реакція, люди забирають останні гроші, щоб перетворити їх не по 8 і не по 10, а вже по 14, у долари. Тому що підірвано довіру до системи», - сказав Яременко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40