Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу дав зрозуміти, що припускає можливість внесення змін до угоди про асоційоване членство України в ЄС, якщо про це попросить Київ. Про це він заявив в інтерв'ю The Wall Street Journal.

«Думаю, зараз у спільних інтересах конструктивно працювати над цими питаннями, - сказав він в інтерв'ю The Wall Street Journal у четвер. - Ми відкриті, конструктивні і прагматичні».

За словами Баррозу, якщо Київ звернеться з таким проханням, ЄС буде готовий обговорювати й імплементацію угоди, і її вплив на Росію.

«Якщо українці, вислухавши стурбованості Росії, захочуть обговорити з нами окремі питання, ми готові будемо слухати», - сказав Баррозу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Раніше європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле заявляв в інтерв'ю американській газеті, що останні вимоги Москви стосовно угоди з Україною, зокрема, щодо необхідності внесення до неї змін, виходять за рамки досягнутих раніше тристоронніх домовленостей.

За даними The Wall Street Journal, президент РФ Володимир Путін спрямував листа Баррозу, Єврокомісія також готує відповідь на лист міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва, надісланий минулого тижня. Зазначається, що в посланнях вказується, зокрема, на необхідність внесення змін до підписаної Євросоюзом з Україною угоди.

Як казав сам Улюкаєв, в його листі також йдеться, по-перше, про необхідність юридичного оформлення досягнутих раніше тристоронніх домовленостей на рівні рішення ради міністрів ЄС та акта Верховної Ради України, по-друге, що «повзуча» імплементація угоди розглядатиметься Москвою як порушення домовленостей.

Комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гюхт сказав Financial Times, що домовленості між ЄС, Росією та Україною передбачають лише «паузу» у повній реалізації угоди про асоційоване членство України в ЄС, щоб дати сторонам можливість «прояснити» окремі її позиції. «Росіяни, звичайно, не хочуть розглядати це лише як період для прояснення», - додав він, а хотіли б самі стати учасниками переговорного процесу.

За словами Гюхта, тристоронні домовленості не забороняють Києву здійснювати в період цього відтермінування кроки щодо внесення змін до національного законодавства з метою реалізації угоди з ЄС.

У Москві вважають, що це стане порушенням досягнутих домовленостей.

Нагадаємо, 16 вересня Верховна Рада України та Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом