Рада Безпеки ООН виявилася неефективною перед лицем кризи в Україні і має бути реформована. Таку думку висловив з трибуни Генеральної Асамблеї ООН президент Польщі Броніслав Коморовський, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

«Рада Безпеки - орган, відповідальний за мир, виявився малоефективним перед лицем конфліктів в Україні та в інших регіонах світу», - сказав він.

На думку польського лідера, це відбувається «через норми її функціонування».

«Без коригування цих правил нам загрожує подальше занурення у безсилля», - додав він.

«Ми сподівалися, що благотворність завершення розділу в Європі і логіки імперських сфер впливу охопить й інші країни та народи, що вони зможуть самі вирішувати свою долю відповідно до норм демократії і будувати своє життя в мирі та добробуті. Також ми сподівалися на демократичну модернізацію Росії», - сказав Коморовський.

«Однак те, що сталося у Східній Європі півроку тому, розбило ці надії і створило загрозу для безпеки на нашому європейському континенті. В нашій частині Європи люди знову запитують себе, як довго війна як метод досягнення політичних цілей буде реальністю в Європі. Ми не можемо погодитися на жорстокість і грубість у міжнародному житті», - зазначив він.

Раніше в Нью-Йорку Коморовський пояснював журналістам, що «Польща зацікавлена запуском хоча б поступового реформування ООН». За його словами, Польща вважає за необхідне розпочати внутрішню дискусію щодо напряму змін в ООН. «Тут потрібно дотримуватися великої обережності і враховувати боротьбу інтересів великих держав. У Польщі є амбіції, щоб намагатися отримати непостійне членство у Раді Безпеки, можливо в 2017-2018 роках», - сказав польський лідер. Як він уточнив, це може бути важливо з точки зору розширення польських можливостей для запуску такої дискусії і подальшого впливу на її напрям.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом