Уряд пропонує повернути країну в часи СРСР. Таку думку висловив Forum'у колишній заступник міністра соціальної політики, заступник голови парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат України (фракція «УДАР») Павло Розенко, коментуючи вимогу прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка ухвалити низку законів до формування держбюджету на 2015 рік.

Депутат зазначив, що здивований реакцією прем'єр-міністра на відмову розглянути парламентом зміни до бюджетного та податкового кодексів на минулому засіданні ВР.

«За ці законопроекти було всього 117 голосів. І така рекордно низька підтримка - принципова позиція абсолютної більшості депутатів, пов'язана з низькою якістю законопроектів, внесених урядом. Реакція Яценюка на рішення дуже здивувала. Замість того, щоб запропонувати обговорення документів, поліпшити їх якість, знайти нормальне розв’язання, робиться спроба продавити через ВР ті ж законопроекти», - пояснив депутат.

«Продавити - не вийде. Запропоновані речі, є не те, що непрофесійними, а ідеологічно неправильними. Яскравий приклад - ідея щодо соціальних фондів і внесків. Вибачте, але така «реформа», це повернення в СРСР. Систему державного соціального забезпечення хочуть звести до бюджетного фінансування, що існувало в СРСР. Також це повернення до зрівнялівки в соціальному забезпеченні, а також - командно-адміністративної, бюрократичної системи. І це після ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС! Сказати, що рішення зруйнувати систему соціального страхування обурює, це нічого не сказати», - обурився заступник голови профільного парламентського комітету, і додав, що запропонована КМУ система сьогодні працює тільки в двох країнах - РФ і Білорусі.

Розенко підкреслив, що система соціального страхування України потребує вдосконалення. «Так, вона не ідеальна. Так, там високі корупційні ризики. Але це не значить, що її треба зруйнувати, повернувшись в СРСР. Систему треба вдосконалювати, уряд має боротися з корупцією, з відкатами та хабарництвом. А ліквідація страхових фондів та фінансування через Мінфін - це абсурд. Це непрофесійно, повністю суперечить ідеї європейської інтеграції», - акцентував парламентарій.

«Конституція України чітко визначає, що до 15 вересня законопроект «Про державний бюджет України» повинен бути внесений у парламент. Вересень закінчується, а бюджету немає. Коли раніше Микола Азаров так робив, то всі ми, включаючи Яценюка, голосно обурювалися. А зараз Яценюк сам став на позицію Азарова, вимагає щось додатково ухвалити», - зазначив він, і додав, що відсутність проекту бюджету на наступний рік є грубим порушенням Конституції України.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про те, що Кабмін подасть на розгляд проект бюджету-2015 тільки після внесення змін до податкової політики України.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33