У Польщі відбулися вибори нового маршала (спікера нижньої палати парламенту) після відходу у відставку Єви Копач, що стала прем'єр-міністром країни, на яких був обраний колишній глава міністерства закордонних справ країни Радослав Сікорський.

За кандидатуру Сікорського проголосували 233 депутати, проти - 143.

Сікорський був міністром закордонних справ Польщі з 2007 року, коли партія "Громадянська платформа" виграла парламентські вибори і право формування уряду отримав Дональд Туск. Протягом семи років Сікорського називали найкращим міністром в його кабінеті. Відхід Сікорського із зовнішньополітичного відомства багато спостерігачів назвали великою втратою для міністерства, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Тимчасом з отриманням посади спікера Сікорський формально став другою людиною в країні після президента республіки, так як, згідно з польською конституцією, якщо глава держави з тих або інших причин не може виконувати свої обов'язки, його місце посідає маршал сейму до моменту вибору нового лідера. Чинний президент Броніслав Коморовський раніше також був спікером, більше двох місяців виконуючи обов'язки глави держави після загибелі в авіакатастрофі під Смоленськом Леха Качинського.

Як раніше повідомляв ForUm, екс-прем'єр Польщі Дональд Туск був призначений у ході позачергового засідання ЄС на посаду наступного голови Європейської ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24