Війна на сході України, втрата російського ринку і девальвація гривні зробили майже половину вітчизняного бізнесу збитковим.

Як пише «Капітал», за даними Державної служби статистики, частка великих та середніх компаній, що опинилися в мінусі за підсумками першого півріччя, зросла з 43 % за аналогічні місяці 2013 р. до 46 %, а розмір збитків злетів учетверо - з 73,7 млрд грн (71,6 млрд грн без урахування Криму) до 290 млрд грн. Найбільші втрати відчули компанії, які працюють у зоні бойових дій - в Донецькій та Луганській областях, а також у Дніпропетровській області, де підприємства суттєво залежать від постачань з цих двох регіонів. У сумі на ці три області припала чверть збитків країни. Ще половина була зафіксована в столиці, де зареєстровано багато компаній, що ведуть діяльність, у тому числі і на Донбасі. З урахуванням того, що підприємства, яким вдалося залишитися в плюсі, несуттєво наростили прибуток (на 9,5% - до 74,5 млрд грн), чистий збиток українського бізнесу зріс у 37 разів, з 5,8 млрд грн (4,7 млрд грн без урахування Криму) до 215,5 млрд. грн.

Як повідомляється, збитки не оминули майже жодну галузь. Найвищий рівень рентабельності зберігся у добувній промисловості (30,1 %), а також у виробників фармацевтичної продукції (13,3 %) та продуктів харчування, напоїв і тютюнових виробів (5,9 %). У невеликому плюсі в першому півріччі ще залишалися металурги (2,4 %). Водночас у мінус пішло машинобудування (1,5 % збитковості) й особливо хімічна промисловість (24,2 %).

Як пише видання, машинобудування підкосило падіння попиту з боку Росії. У вересні-жовтні 2013 р. Москва заборонила ввезення вагонів чотирьох українських заводів, на які припадає 80 % вітчизняного виробництва, - Крюківського вагонобудівного заводу (КВБЗ), «Азовмашу», «Дніпровагонмашу» та Стахановського вагонобудівного заводу (СВЗ). Пізніше заборона була відкликана, але експорт у РФ повністю не відновився - за перше півріччя експорт залізничних локомотивів скоротився на 57 %. У результаті за шість місяців залізничне виробництво скоротилося на 77,1 %, а виробники почали втрачати рентабельність. Так, чистий прибуток «Дніпровагонмашу» в січні-червні скоротилася у 10 разів - до 15,4 млн грн. А СВЗ, що отримав торік у першому півріччі чистий прибуток у розмірі 55,9 млн грн, тепер зафіксував чистий збиток 82,9 млн грн. Запорізький автомобільний завод, який нещодавно припинив на певний час свою роботу, отримував із зони бойових дій 30-40 % комплектуючих. Нинішня ситуація змусила завод використовувати комплектуючі зі складів, скорочуючи обсяги виробництва.

Завдяки зростанню врожайності у 2013-2014 маркетинговому році, що закінчився в червні, виробництво пшениці за цей рік зросло на 41,3 %, до 22,3 млн тонн, ячменю - на 9 %, до 7,6 млн тонн. Експорт зерна з України в 2013-2014 році становив 32,4 млн тонн, що на 42 % більше, ніж у попередньому сезоні. Але, незважаючи на зростання врожаю та експорту, за підсумками січня-червня рівень збитковості підприємств сільського, лісового і рибного господарства становив 3,8 %, хоча роком раніше в той же період вони демонстрували прибутковість на рівні 1,4 %. Однією з причин цього став рекордний урожай у цілому в світі, що знизив ціни на зерно, які досягали максимальних показників у 2012 р. до рівня 4-річного мінімуму. Тільки в першому півріччі ціни на пшеницю впали на 6,7 %.

Як повідомляється, аграрії постраждали і від інших чинників. По-перше, від девальвації гривні, яка призвела до подорожчання їхніх боргових зобов'язань.

Так, агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» (МХП) у січні-червні 2014 року отримав чистий збиток у розмірі $ 270 млн проти чистого прибутку $ 90 млн за аналогічний період 2013 р. Як зазначають у компанії, агрохолдинг має значні заборгованості, які інвестував у розвиток, але у зв'язку зі знеціненням гривні їх погашати стає все складніше. По-друге, від анексії Криму і війни на Сході. Приміром, компанія KSG Agro, яка третину своєї продукції рослинництва вирощувала в Криму, завершила півріччя зі збитками в $ 18,9 млн., хоча за аналогічні місяці минулого року прибуток агрохолдингу становив $ 11,5 млн.

Агрохолдинг «Агротон» отримав $ 36,6 млн чистого збитку. Як наголошується в звіті компанії, чиї основні активи знаходяться в Луганській області, збройний конфлікт на сході України негативно вплинув на операційну діяльність компанії, оскільки її активи не раз опинялися в епіцентрі бойових дій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

88