Збільшення світової торгівлі товарами в 2014 і 2015 роках буде меншим, ніж очікувалося раніше. Головними чинниками стали регіональні конфлікти та спалах вірусу Ебола.

Про це пишуть «Вести» з посиланням на Reuters.

За даними Всесвітньої торгової організації, торгівля товарами зросте на 3,1% в 2014 році, що значно нижче очікуваних у квітні 4,7%. Організація також вказала на «більш слабке, ніж очікувалося, зростання ВВП і пригнічений попит на імпорт у першому півріччі».

При цьому в 2015 році торгівля, ймовірно, зросте на 4,0%, а не на 5,3%, про які йшлося раніше. А це значно нижче 20-річного середнього значення в 5,2%.

Економісти СОТ відзначали появу умов, сприятливих для відновлення зростання торгівлі після дворічного спаду, але замість цього зростання зупинилося на початку 2014 року в результаті зниження попиту на імпорт країн, що розвиваються, холодної погоди в США і підвищення податку з продажів в Японії.

Водночас можливість погіршення кризи в Україні, поглиблення конфлікту на Близькому Сході і посилення паніки, викликаної спалахом вірусу Ебола в Західній Африці, також затьмарюють прогноз.

У СОТ також повідомили, що імпорт в Південну і Центральну Америку, як очікується, знизиться на 0,7% в 2014 році, оскільки їхні економіки постраждали від поєднання громадянських конфліктів, слабких цін на непаливну сировину та уповільнення зростання азіатських експортних ринків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99