Міністерство соціальної політики розширює список осіб, які підлягають трудовій повинності. Про це напередодні повідомила глава відомства Людмила Денісова.

Зокрема, глава Мінсоцполітики прояснила, що за «трудовою повинністю» у зв'язку з важкою ситуацією в країні, залучатимуть до «примусового виконання робіт оборонного характеру», передає «Інтерфакс-Україна».

Також Денісова уточнила перелік того, що держава додає в список «суспільно-корисних робіт в умовах воєнного часу».

До списку суспільно корисних робіт в умовах воєнного часу додана діяльність, спрямована на забезпечення обороноздатності держави (зокрема, ремонтно-відновлювальні роботи, що проводяться на державних кордонах, аеродромах, укріплювальних спорудах).

Також це й інші роботи, пов'язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період дії воєнного стану (розбір завалів, доріг та ін., виконання робіт, пов'язаних із забезпеченням потреб Збройних сил та інших військових формувань).

Список осіб, яких можуть без обов'язкової згоди закликати до суспільно-корисних робіт, також розширився. Тепер можуть залучатися:

- безробітні та інші незайняті особи;

- працівники підприємств, що функціонують в умовах воєнного стану, не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) й не зараховані до складу позаштатних (невоєнізованих) формувань цивільного захисту - в порядку переведення таких працівників у кількості, що не призведе до повної зупинки виробництва; особи, зайняті в приватному сільському господарстві;

- студенти вишів, учні і слухачі професійно-технічних навчальних закладів;

- особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

Також у відомстві нагадали, що до суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, які не підлягають призову на військову службу, які за віком та станом здоров'я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57