Європейська комісія підготувала пропозиції щодо проміжного компромісного рішення в суперечці між Україною і РФ щодо постачання газу. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на відкритті 12-го засідання Ради міністрів Енергетичного співтовариства заявив комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

«Ми перевіряємо можливість переходу до прагматичних рішень, проміжних, компромісних рішень з нашими європейськими партнерами», - повідомив він.

При цьому Еттінгер підкреслив, що ЄС хотів би уникнути найгіршого сценарію розвитку подій у цій сфері. Водночас він підкреслив, що Європа перевіряє всі свої можливості, підготувала кілька пропозицій, але сподівається все ж отримати оптимальні умови поставок.

«Ми хотіли б прийти до проміжного рішення, отримати достатньо газу від Росії за справедливою ринковою ціною для підприємств в ЄС та за межами ЄС», - зазначив Еттінгер.

Як раніше повідомляв ForUm, чергова тристороння зустріч Україна-РФ-ЄС щодо газу відбудеться 26 вересня в Берліні

Еттінгер виступає за прийняття до жовтня проміжного рішення щодо газової проблеми між Росією і Україною.

16 червня «Газпром» скоротив до нуля поставки газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови в Стокгольмський арбітраж: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ при збереженні чинного контракту та стягнення 6 млрд дол. як переплату в попередні періоди.

Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд доларів.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41