Погодні умови в цьому році були ідеальними для аграріїв - експерти вважають нинішній урожай найкращим за останні 10-15 років: з одного гектара можна зібрати в середньому на 20% більше кукурудзи, сої і соняшнику, ніж рік тому, на кілька відсотків підвищився показник цукристості буряків.

Проте брак палива і робочих рук, а також зростання вартості витратних продуктів - добрив, засобів захисту рослин - істотно знижують рентабельність фермерства.

«Дизпаливо поки доступно, але якщо раніше його можна було купити з відстрочкою платежу на 30 днів і більше, зараз потрібна повна передоплата. А подекуди його не купити навіть за гроші - все пішло на потреби АТО, - розповів "Вістям" заступник голови комітету Ради з питань агрополітики та земельних відносин Сергій Лабазюк. - До того ж вартість скоро може дійти до 18 грн/літр - це дуже дорого. Не вистачає робочих рук. На моїй рідній Хмельниччині чомусь закликають в армію саме механізаторів і комбайнерів, а замінити їх де факто ніким».

На думку депутата, ближче до зими слід чекати підвищення цін на хліб і молокопродукти - це станеться внаслідок подорожчання переробки, газу, електрики і збільшення зарплат.

«Ще один фактор - перевиробництво, яке стало наслідком відсутності закупівель з боку Росії. Виробники швидше підуть на скорочення обсягів готової продукції, ніж на зниження цін», - упевнений Лабазюк. Вартість хлібобулочних виробів, на думку депутата, вже до зими зросте мінімум на 15%. Овочі подорожчають на третину, але це підвищення буде сезонним - немає умов для їх зберігання. «Наскільки зросте молочка, сказати складно. Думаю, ціну спробують утримати різними методами», - заявив нардеп.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49