Контроль у сфері сільського господарства повинен бути якісно іншим. Таку думку висловила Forum'у координатор Аналітичного центру Аграрного союзу України Лариса Старікова, коментуючи рішення Кабінету Міністрів України про ліквідацію Державної інспекції сільського господарства.

«Це зміна - «шило» поміняли на «мило», потім знову мінятимуть «шило». Тут потрібна якісно інша концепція. Повинна бути дійсно глибока дерегуляція. Але дерегуляція не означає повне знищення контролю. Він повинен бути, тільки - якісно інший», - зазначила Старікова.

При цьому експерт підкреслила, що самі аграрії зацікавлені у наявності контролю.

«Аграрії, керівники дрібних сільгосппідприємств - вони проти цього рішення (про ліквідацію Держінспекції сільського господарства. - Ред.), вони зацікавлені, щоб контроль був, це в їхніх інтересах», - сказала Старікова.

Також розповіла аналітик, якою може бути схема контролю у сфері сільського господарства.

«У світі існує так звана трирівнева модель контролю. Вона передбачає певні функції, які покладаються на державу, дуже велику участь у цьому бере громадськість, а також - лабораторії, не монополізовані. Тому що ті лабораторії, які зараз створюються навколо центрів надання адміністративних послуг, на базі державних органів - це неподобство. Ці ринки мають бути демонополізовані, але контроль необхідний», - пояснила Старікова.

Нагадаємо, Кабмін прийняв рішення про зміни у структурі держорганів з контрольними функціями. Згідно з постановою Кабміну №442 від 10.09.2014г. «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», з 56-ти наявних нині в Україні контрольних держорганів залишиться 27. Зокрема, буде ліквідована Державна інспекція сільського господарства.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом