Кабінет Міністрів України затвердив порядок виплати одноразової грошової допомоги звільненим військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв'язку з мобілізацією.

Про це йдеться в постанові Кабміну № 460 від 17 вересня, опублікованому на урядовому порталі.

Згідно з документом, військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом у зв'язку з мобілізацією та звільняються зі служби після прийняття рішення про демобілізацію (крім військовослужбовців строкової військової служби), виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 4% від місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менше 25% місячного грошового забезпечення.

«Військовослужбовцям виплата допомоги здійснюється за період служби за призовом у зв'язку з мобілізацією з дня їх призову на військову службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони перебували в мирний час, за винятком тих осіб, які в разі звільнення з військової служби в мирний час не набули права на отримання грошової допомоги, передбаченої п. 2 ст. 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», - сказано в тексті постанови.

Підкреслюється, що допомога виплачується з розрахунку місячного грошового забезпечення (без урахування винагород), на яке має право військовослужбовець на день звільнення.

Виплата допомоги військовослужбовцям у разі звільнення з військової служби здійснюється Міністерством оборони україни, іншими утвореними відповідно до законів військовими формуваннями та правоохоронними органами за рахунок коштів державного бюджету.

Військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв'язку зі службовою невідповідністю, позбавленням військового звання, обвинувальним вироком суду, - допомога не виплачується.

Як повідомляв ForUm, 24 липня набув чинності закон про часткову мобілізації в Україні. Часткова мобілізація на території всіх регіонів України, крім Автономної Республіки Крим і Севастополя, тривала 45 днів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом