Учасники контактної групи з урегулювання ситуації в Україні підписали меморандум, що передбачає припинення застосування зброї обома сторонами конфлікту, заявив журналістам другий президент України Леонід Кучма, який брав участь у переговорах.

Як пояснив Кучма, меморандум складається з дев'яти пунктів.

«Перший з них - припинення застосування зброї обома сторонами, друге - зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня. Третє - заборона на застосування всіх видів зброї і наступальних дій», - наводить слова Кучми «Інтерфакс-Україна».

Крім того, учасники переговорів в Мінську домовилися про створення буферної зони в районі конфлікту на сході України шириною не менше 30 км.

«Меморандум передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку. Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км», - пояснив політик.

Також меморандум передбачає відвід від лінії зіткнення сторін великокаліберної зброї і заборона на застосування важкої техніки поблизу населених пунктів.

Ще одна домовленість стосується заборони на застосування авіації і бойових безпілотників, заявив Кучма. «Вводиться заборона на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Також вводиться заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів», - повідомив він.

Меморандумом передбачено заборону на установку нових мінних споруд поблизу населених пунктів і вимога по розмінуванню вже існуючих пристроїв.

За словами Кучми, передбачається також розгортання груп спостерігачів ОБСЄ вздовж українсько-російського кордону.

Крім того, меморандум передбачає виведення із зони конфлікту всіх іноземних збройних формувань. «Останній пункт - це виведення усіх іноземних збройних формувань з території України. Також передбачено виведення всіх так званих найманців», - сказав він.

При цьому політик зазначив, що, незважаючи на домовленості 5 вересня, відзначалися факти порушення режиму припинення вогню в зоні конфлікту. «Були порушення. На сьогодні поставлена остання крапка. Ми розведемо війська на відстань 30 км, що забезпечить безпеку», - підкреслив Кучма.

Нагадаємо, в п'ятницю, 19 вересня, контактна група з мирного врегулювання ситуації в Україні зібралася на чергове засідання в Мінську.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом