Особисте життя Олега Скрипки для журналістів закрита тема. Музикант вважає, що його внутрішній світ не повинен бути предметом загального розгляду або торгівлі. А втім в інтерв'ю ForUm‘y Скрипка розказав про те, як будувати гармонійні відносини між чоловіком і жінкою. Поділився Олег Скрипка і своїми думками про ідеальний світ, творчими планами і політичними симпатіями.

«Ми, артисти, – романтики, максималісти і ідеалісти, - сказав музикант. - Якщо щось не вкладається в картину нашого ідеального світу, ми починаємо агресувати. Але це добре і правильно, адже якщо людина погоджується з усім, то вона живе в світі, який не вона збудувала».

- А яким є ідеальний світ за Олегом Скрипкою?

- Ідеальний світ неможливий. Його потрібно будувати, прагнути його. Це дуже гармонійні відносини між людьми, це світ розумних, цивілізованих людей, з якими приємно і корисно говорити. Величезна розкіш, коли коло твого спілкування благодатне.

Чому люди ідуть в секти? Тому що вони прагнуть ідеального спілкування і закриваються в колі соратників по якійсь ідеї. Найстрашніше, що є в спілкуванні між людьми, – це спроба маніпулювати людиною проти її волі. Я вважаю, що це другий гріх після вбивства і насильства, а може і перший гріх, тому що за нього неможливо подати до суду або посадити. Я дуже це відчуваю і негативно реагую на таких людей, це найбільші негідники, ханжі, лицеміри і тому подібне. Ми зараз чомусь про це не говоримо. Раніше було написано багато літератури на цю тему, а зараз на цьому побудована політика, олігархізм, мас-медіа, і за це ніхто не засуджує.

- Означає, це когось влаштовує?

- Це майже всіх влаштовує. Але це низько і бридко.

- Чи варто сподіватися зміни сценічного образу Олега Скрипки?

- Ви ставите питання, неначе я якась Брітні Спірс: сьогодні з білявим волоссям, а завтра – з чорними. Я - представник культури і займаюся не шоу-бізнесом. Я весь час був багатогранний, і «ВВ» завжди були багатогранні, а робота і зміна стилю іде постійно.

- Чим порадуєте прихильників найближчим часом?

- Будемо працювати над випуском нового альбому. У нас уже відбулася презентація нового відео першого синглу з цього альбому - пісні «Катерина». В цьому нашому кліпі ми зазіхнули на акторську гру, зробили міні-кіно, з міні-сюжетом, гримом, акторською постановкою. Сюжет відображає героїчні події в Україні часів громадянської війни 1918 року.

Я заради цього навіть навчився їздити верхи. Це важко, але приємно, я б ніколи себе не примусив їздити на коні, а так навіть весь колектив із задоволенням це зробив.

- В яких містах України вам приємніше за все бувати?

- Як не дивно, приємніше за все виступати у великих містах східної України. Ми співаємо українською мовою, але виявляємо східноукраїнський менталітет. Західна Україна – вона європейська, там люди більш спокійні і не такі емоційні. Вони хоча і говорять по-українськи, сприймають нас більш патріотично, хоча музика наша більш емоційна. Справжня публіка – це Схід України, найвдаліші концерти – в Донецьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові, Луганську.

- Найближчим часом виступатимете з новою програмою?

- Ні, це буде політичний тур, концерти будуть організовані «помаранчевою» командою. Ми підтримуємо цю команду, тому що, сказавши «а», треба говорити «б».

- А ти не розчарований наслідками «помаранчевої» революції?

- Розчарувалися наївні і не дуже мудрі люди. Іде природний процес становлення демократії, свого роду протверезіння. Треба працювати, свято закінчилося. А що, думали, що прийдуть боги і почнуть працювати для когось? Прийшли люди зі своїми плюсами і мінусами. Потрібно виборювати свої власні позиції, а не кидатися в різні боки як баран.

- Але ти все-таки відмовився від звання « Заслужений артист України».

- Якщо Басков – Народний артист України, то я не можу бути Заслуженим артистом. Мені це неприємно і соромно. І якщо ця влада цього не бачить, то її варто замінити на людей, які відчуватимуть, як треба робити правильно. Влада у нас має дуже низький культурний рівень. Я хочу, щоб при владі були цивілізовані, культурні, грамотні, тонкі люди, поки що я їх там не бачу.

- Попри все у тебе є симпатії до когось з політиків?

- Допоки політик не проявить себе, я не можу бути об'єктивним.

Президент знаходиться в шлейфі великої кількості пройдисвітів, які пробилися до нього, і це означає, що він не захищений від них, тобто не вміє вибирати кадри і контролювати ту інформацію, яка виходить від нього. Іде загравання в демократію, адже абсолютна демократія – це анархія.

- Чому ти не залишився поза політикою?

- Тому що я не пройдисвіт. Я людина культури, моє завдання – займатися тією справою, яку я люблю. Ми ж чого виперлися на барикади – ми захищали у тому числі свою роботу.

- Чи піде коли-небудь Олег Скрипка в народні депутати?

- Якщо тільки уявити ідеальне суспільство, в якому народні депутати – дійсно обранці народу і дбають про нього. Я людина креативна, можу запропонувати якісь проекти, закони, спробувати їх впроваджувати в життя. Але сьогодні люди пруться в політику, тому що вони захищають або свої егоїстичні інтереси, або інтереси фінансових структур, що стоять за ними. Верховна Рада - це небезпечні джунглі.

Це не те, чим я хотів би займатися. Це професія, якої я не знаю. Ситуація зараз дуже агресивна і абсолютно нецивілізована. Я б порадив електорату розібратися, хто є хто. Завжди треба знати мотивацію людини, в даному випадку мотивацію політиків, хто кого представляє. В цьому театрі дуже легко розібратися. Біля керма повинна бути політична і культурна еліта.

Як пишуть фантасти, сьогодні іде астральна боротьба за душі людей. Треба визначитися - українці хочуть стати вільними чи ні. Якась частина хоче мороку і темноти, адже коли виходиш на світло, очі сліпить і не все у світлі позитивно.

- Що читаєш?

- Останнім часом я читаю класику української літератури, бо не вивчав її, тому що не вчився в українській школі. Нам давали мінімум цієї літератури і під певним кутом - із сльозами, печаллю… тоді як дуже багато написано світлої і веселої класики, хоча і була нелегкою доля народу. У мене уже зібралася велика бібліотека української літератури.

Взагалі український шарм дуже ліричний, м'який, не дарма його порівнюють з італійським смаком. Мені дуже подобається українське середньовіччя, відродження, бароко, де багато красивих, вишуканих і тонких шедеврів.

- Не хотів би зробити проект російською мовою?

- Навіщо? Для мене українці, які не відчувають себе українцями, це люди низького сорту. Люди, у яких не прокинулася національна самосвідомість, – люди більш низького сорту. Я перепрошую за такі грубі слова, але це правда. Це просто пасивні люди.

- Як виходиш із стану депресії і поганого настрою?

- Це як в анекдоті – я туди не входжу. Стан депресії – це все не так, як треба. Одна людина сказала дуже добре: якщо все не так, значить справа не в оточенні, а в тобі. Є два постулати - людина може зробити все, тільки їй треба дати час, і людина може виживати і бути щасливою у будь-яких умовах. Якщо ти знаєш ці два постулати, то у тебе завжди є ліки для виходу з депресії. Причина частіше за все всередині. Це якісь амбіції… найчастіше ми зациклюємося на негативі, тому що не виявляємо його причину і не вирішуємо проблему.

Певний момент садомазо. Якщо хтось любить плакати, депресувати, скаржитися, то йому краще сходити до психоаналітика, якщо сам не в змозі розв'язати проблему.

- Мультфільми любиш дивитися?

- Дуже. В хіт-параді у мене стоїть «Шрек» і подібні мультики.

- Мультфільм про Карлсона, який живе на даху, дублювали українською мовою, і Карлсон заговорив твоїм голосом. Діти - особлива аудиторія. Не складно було працювати в цьому проекті?

- Робота в мультфільмі – це акторська робота, яка для мене не нова.

Я не орієнтувався спеціально на дітей, я з ними мало спілкувався і погано їх знаю. Всі Макаренки говорять, що з дітьми потрібно розмовляти як з дорослими – щоб було цікаво всім, і тоді дітям буде цікаво. Не треба зарозумілих філософських речей, треба робити яскраво і енергійно. Так ми і старалися.

- Ти не любиш говорити про своє особисте життя. Чому?

- Це вульгарно. Коли людям нема про що говорити, вони говорять про своє особисте життя. Якщо людина займається мистецтвом, то їй є про що говорити. На сцені ти персонаж, ти не Олег Скрипка, а коли ти з друзями або вдома, ти не персонаж, ти просто Олег Скрипка. Є моменти концентрації, є моменти розслаблення, і це мій внутрішній світ.

- Хто твої друзі?

- Творчі люди, в основному артисти, хоча є і однокласники, одногрупники, просто гарні люди. Це люди одного стилю і смаку, скажемо так.

- Як досягти гармонії, знайти золоту середину у стосунках чоловіка і жінки?

- Я за те, щоб чоловік любив жінку повністю – і зовні, і внутрішньо, щоб у них була інтелектуальна близькість, спільні інтереси і погляди. Я б побажав жінкам не впадати в крайнощі, іноді давати чоловіку шанс бути слабким – завжди запускати феєрверки і бути ідеальним неможливо.

На жаль, мало жінок, у яких достатньо розвинений канал саме духовного контакту.

А щоб знайти золоту середину, треба поставити завдання, зрозуміти, чого ж ти хочеш від життя. А потім цього прагнути, ніжно і тонко працювати. І пам'ятати, що змінити людину не можна, можна їй тільки допомогти виявити і розвинути ідеальні якості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1720