Учасники українського валютного ринку не звикли до плаваючого курсу гривні. Таку думку кореспондентові Forum'у висловив економіст Павло Кухта.

«У нас тривалий час був фіксований курс й учасники ринку банально не звикли до його коливань, що може посилювати їх волатильність - вони панікують, коли для цього немає підстав, намагаються по-дурному спекулювати тощо», - зазначив він.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи могли «200 ФСБ-шників розхитувати курс», як висловилася раніше глава Національного банку України Валерія Гонтарєва, експерт зазначив, що через свою слабку розвиненість український валютний ринок може страждати навіть від спекуляцій одного учасника.

«Міжбанківський валютний ринок в Україні вузький і відносно слаборозвинений - поведінка одного окремого гравця може сильно на нього впливати. Коли цей гравець починає намагатися грати на курсі, це може призводити до сильних коливань», - сказав Кухта.

При цьому, на думку економіста, мінливість курсу національної валюти цілком очікувана за нинішніх умов.

«У країні війна і гострі економічні проблеми - висока волатильність валюти на цьому тлі є цілком нормальною», - підсумував Кухта.

Нагадаємо, глава НБУ Валерія Гонтарєва минулого тижня заявила, що курс гривні неможливо прогнозувати через війну, також його «розхитують 200 ФСБ-шників».

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

462