На девальвацію національної валюти в Україні вплинуло три групи факторів, сказав в коментарі кореспонденту Forum'у економіст Борис Кушнірук.

«На зростання курсу гривні щодо долара вплинуло кілька факторів. Перший - це війна і сукупність негативних очікувань у зв'язку з нею. Експортери не повертають виручку, зменшується ця виручка сама по собі, населення скуповує валюту у зв'язку з негативними настроями, суб'єкти господарської діяльності намагаються перевести активи в валюту», - сказав Кушнірук.

Друга група, за його словами, пов'язана з діями Кабміну.

«Уряд, на жаль, не проводить жодних економічних реформ. У нас як був, так і залишився непрозорий бюджет, корупційна економіка і незбалансований бюджет. Це катастрофа. Реальні витрати наші більші за можливості скарбниці. Це призвело до того, що НБУ викупив понад 40 млрд грн облігацій. Фактично НБУ друкує гроші. Вони потім з'являться на ринку і вплинуть на інфляцію та курс. Якщо Кабмін і далі не буде проводити реформи і закривати борги за рахунок НБУ, то ситуація буде сумною», - прогнозує він.

Економіст нагадав, що ВР внесла зміни в бюджетне законодавство, зобов'язавши Центробанк «закрити дірки Нафтогазу». «НБУ не може сказати "ні". Там величезна сума - 60 млрд», - констатує експерт.

«Крім того, війна. Уряд приходить до регулятора і просить грошей, адже нічим фінансувати армію і необхідні витрати. З'явилася можливість грати на страху щодо нинішньої ситуації. Є реальна проблема у відсутності реформ, що впливає на негативні очікування щодо курсу. Були б реформи - ситуація була б іншою», - вважає Кушнірук.

Третя група факторів пов'язана з діями НБУ, зазначив економіст.

«Проблема Гонтарєвої в тому, що вона була інвестиційним банкіром. В самому НБУ склалася непроста ситуація. У зв'язку з лобіюванням окремих людей з'явилася корупція, пов'язана з рефінансуванням, банківським і валютним наглядом. Гонтарєва не хоче застосовувати жорсткі адміністративні заходи. Адже вона не може наступити на горло власній пісні, оскільки критикувала таке втручання. І сам персонал НБУ потребує змін. Є там професіонали, але є й люди, яким не можна довіряти. Глава регулятора не може стежити за всім. Вона не може залишитися одна без команди», - говорить експерт.

«Щоб розкручувати курс, потрібні передумови. Якщо економіка стабільна, зробити це буде неможливо», - резюмував він.

Нагадаємо, глава НБУ Валерія Гонтарєва назвала головною причиною девальвації національної валюти спекуляції і паніку.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

54