Національний банк повинен зберегти право самостійно встановлювати максимальну суму готівкових розрахунків. Передача цього права парламенту і зниження суми готівкових розрахунків до 18,2 тисячі гривень є помилкою, яка завдасть шкоди економіці.

Так вважає екс-глава НБУ Сергій Арбузов. Відповідну заяву політика поширила його прес-служба.

«У законопроекті щодо податкової реформи, поданому на розгляд парламенту, нинішній уряд пропонує внести поправки до Цивільного кодексу, позбавивши Національний банк можливості встановлювати граничну суму готівкових розрахунків. Натомість обмеження буде прописано в самому кодексі. У ньому Кабмін пропонує встановити ліміт у 15 мінімальних зарплат протягом одного дня - близько 18,2 т. грн, виходячи із нинішньої мінімальної зарплати. При цьому в Кабміні посилаються на європейський досвід, але не враховують українські реалії» - вважає екс-глава НБУ.

«Сума в 18,2 тисячі гривень, дійсно, відповідає європейським нормам. Однак, вона зовсім не враховує ситуацію в нашій країні. Коли у 2013 році ми вводили обмеження в 150 тисяч гривень, воно пройшло практично непомітно для ринку, однак принесло свої плоди. Так, у 2013 році обсяг безготівкових операцій з використанням платіжних карток більш ніж у півтора разу. В планах НБУ було поступове зниження суми готівкових розрахунків у міру адаптації бізнесу і населення до такого механізму. Проте, нинішнє вольове рішення знизити суму відразу до 18,2 тисячі гривень є непродуманим і не враховує українських реалій», - вважає Арбузов.

«В умовах нестабільної роботи банківської системи і повсюдної затримки платежів таке рішення уряду в кінцевому підсумку вдарить по населенню, яке зазнаватиме додаткових витрат. Крім того, не потрібно забувати, що існують цілі галузі економіки, які не можуть за бажанням чиновників відразу перейти на безготівковий розрахунок. Наприклад, абсолютно незрозуміло, як тепер відбуватиметься закупівля сировини у приватних виробників у селах, де ніхто не користується банківськими рахунками. Фактично, вводячи такий низький рівень готівкових розрахунків, уряд створює проблеми і для людей, і для бізнесу», - вважає Сергій Арбузов.

Політик пропонує залишити НБУ право встановлювати рівень готівкових розрахунків на власний розсуд.

«Фахівці НБУ показали високий рівень професіоналізму в цьому питанні і я не бачу причин, за якими право оперувати таким суто фінансовим інструментом потрібно віддати народним депутатам. Прийняття подібного рішення буде помилкою, яку все одно рано чи пізно доведеться виправляти», - вважає Сергій Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом