У Мінську завтра, 19 вересня, продовжить роботу Контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі. Про це сьогодні у Дніпропетровську повідомив журналістам на брифінгу представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі екс-президент України (1994-2005) Леонід Кучма.

«Я завтра знову лечу в Мінськ разом із групою ОБСЄ», - заявив він, зазначивши, що «попереду нелегкі переговори, намічається прийняти документ, що потрібно робити для забезпечення раніше прийнятого протоколу» (попереднього протоколу до угоди про припинення вогню на Донбасі. - Ред.).

Кучма підкреслив, що на подальших переговорах з врегулювання ситуації «ми не повинні поступатися територіальною цілісністю України». «Я знаю чітку позицію Президента України з цього питання - це «священна корова». Ми не визнаємо федералізації і республік», - заявив він.

Екс-президент також зазначив, що документ групи ОБСЄ з 12 пунктів, підготовлений раніше, насамперед призначений для української влади. Разом із тим - це вже справа влади, в тому числі і російської, як застосовувати ці пункти, повідомляє «УНІАН».

За словами Л. Кучми, «мало хто звернув увагу, в тому числі і у Верховній Раді, що в одному з пунктів документа ОБСЄ чітко записано - контроль над українсько-російським кордоном. Якщо не буде контролю, а це завдання ОБСЄ, ні про який мир не можна говорити. Якщо кордон відкритий для руху російської техніки та військової сили, то подальші перспективи можна собі тільки уявити».

Кучма підкреслив, що група ОБСЄ своє завдання виконала, а далі, в якому вигляді ухвалюватимуть законопроекти про ситуацію на Донбасі, залежить від Верховної Ради.

Він вважає, що зараз найбільш актуальні питання виведення з Донбасу російської техніки та військових, обміну військовополоненими і так далі.

«У цій війні з Росією ми не можемо бути переможцями, тому що українська армія воює зброєю зразка ХХ століття, а Росія - технікою XXI століття. Свідчення цьому те, що члени НЗФ на Донбасі озброєні технікою, яка з відстані в три кілометри розстрілює українських бійців і прошиває броню наших танків», - сказав Кучма.

Нагадаємо, Кучма представляє Україну в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.

Також до групи входять представник ОБСЄ Хайді Тальявіні і посол РФ в Україні Михайло Зурабов. У зустрічах групи беруть також участь керівники так званих ДНР і ЛНР.

На останній зустрічі групи 5 вересня в Мінську було підписано попередній протокол до угоди про припинення вогню на Донбасі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом