Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк порушує закон, ставлячи ультиматуми Верховній Раді про внесення змін до податкового і бюджетного законодавства. Таку думку висловив Forum'у старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник.

«Кабмін традиційно невчасно подає бюджет. Це не новина. Новим є формулювання Яценюка, адже фактично поставлений ультиматум - якщо не будуть ухвалені закони податкові і бюджетні, то він не подасть бюджет. Це, безумовно, є порушенням бюджетного кодексу», - зазначив економіст.

При цьому Поворозник наголосив, що існує певна законна процедура ухвалення закону про бюджет.

«Необхідність (ухвалення бюджету - Ред.) визначена законом. У нас є бюджетна процедура, як має бути правильно ухвалений бюджет. Все інше - порушення законодавства. Терміни ухвалення не просто так виписувалися, в них є певна доцільність», - сказав економіст.

Однак експерт висловив думку, що несвоєчасне ухвалення бюджету не позначиться на простих українцях, якщо буде не надто затягнуте.

«Якщо процедуру не сильно затягувати, то вона незначно позначиться на простих українцях. Ми вже звикли, що бюджет ухвалюється невчасно, бо нинішня ситуація кардинально не вплине. Головне - щоб його ухвалили до кінця року», - резюмував Поворозник.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді ухвалити проект Державного бюджету на 2015 рік після внесення змін до податкового та бюджетного законодавства. Але ВР відмовилася внести до порядку денного пакет податкових та бюджетних реформ Кабміну.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163