Основна причина девальвація гривні - це обвал курсу в лютому 2014 р. Таку думку висловив у коментарі Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«Не погоджуся з думкою глави НБУ про те, що головна причина девальвації національної валюти - це паніка і спекуляції. Все це брехня. Корінь проблеми в тому, що не визнали ненормальність, шкідливість і навіть незаконність того обвалу, який був у лютому. Адже це було зовсім недавно», - сказав Рябошлик.

Експерт нагадав, що першим кроком нової влади став обвал курсу гривні з 8 до 12 за долар.

«Парадоксально, що зараз нам розповідають, якими сучасними методами користується НБУ, і мовчать, що саме нова влада брутально роздала емісію. Це було незаконно, оскільки її давали навіть під заставу квартир українців. Це, до речі, й створило ту інфляцію, яку ми бачимо сьогодні. За даними Держстату, ціни на продукти зросли на 12% - це загрозливий показник. Двозначна інфляція - це саме собою погано. Це все сприяло обвалу курсу», - вважає він.

Також, Рябошлик нагадав про те, що глава НБУ наголосила, що в Україні плаваюче курсоутворення.

«Плаваючий курс означає повільні зміни. А цей лютневий обвал уже був неприпустимим. Валютний фонд існує саме для того, щоб сприяти плавним змінам. Про той обвал, який створили, мовчать. А тепер хочуть «плавати» щодо курсу 13. І починають брехати, щоб виправдати нинішній курс. Але хто в цьому зацікавлений? Це, в першу чергу, уряд», - пояснив ситуацію екс-заступник міністра економіки.

За його словами, Кабміну необхідно закривати дефіцит бюджету, який зростає, емісією.

«А емісія несумісна з контролем курсу. Дефіцит бюджету зростає, бо влада служать олігархам і боїться обкладати податками «золотий унітаз». Україна єдина у світі держава, яка оподатковує майно не за вартістю, а за голим квадратним метром. На цьому ми втрачаємо 50 млрд грн. Причому нам брешуть, що це не вводиться заради інтересів бідних. Олігархи прикриваються бідними, як росіяни дітьми та жінками на війні. Це словоблуддя і лицемірство», - вважає він.

Крім того, експерт зазначив, що нова влада не виправляє помилок президента України Віктора Януковича.

«Нам брешуть про настрої, паніку, війну. Тупо пускаються гроші, це обвалює гривню і провокує інфляцію. Є непопулярні заходи для народу (підвищення тарифів на комуналку), але немає жодного популярного заходу для олігархів», - констатує Рябошлик.

Нагадаємо, що глава НБУ Валерія Гонтарєва назвала головною причиною девальвації національної валюти спекуляції і паніку.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37