Валовий зовнішній борг України на кінець першого півріччя 2014 р. склав 136,8 млрд дол., скоротившись порівняно з початком року на 5,3 млрд дол. (або на 3,7%). Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі Національного банку України (НБУ).

«Головним фактором такого скорочення у звітному періоді стало зменшення обсягу зовнішніх зобов'язань приватного сектора на 7,4 млрд дол., тоді як державний борг збільшився за рахунок залучення урядом офіційних кредитів», - коментують в НБУ.

При цьому відносно ВВП борг збільшився з 78,1% на початок року - до 81,8%.

Зовнішні зобов'язання секторів загального державного управління та органів грошово-кредитного регулювання з початку 2014 р. виросли на 2,1 млрд дол. - до 33,8 млрд дол. в результаті залучення в II кварталі урядом кредитів від Світового банку (750 млн дол.) і ЄС (618 млн євро). В рамках кредиту stand by у першому півріччі 2014 р. від МВФ Кабмін і Національний банк України отримали 3,2 млрд дол., планове погашення за кредитами МВФ склало 2,4 млрд доларів. Щодо ВВП, борг секторів ОДУ і ОДКР зріс з 17,4% до 20,2%.

Зовнішній борг банківського сектору України в першому півріччі 2014 р. скоротився на 1,3 млрд дол. і станом на 1 липня 2014 р. склав 21,3 млрд дол. (12,7% від ВВП).

«Визначальним чинником такого зменшення стало скорочення зобов'язань за депозитами та залишками на рахунках нерезидентів в українських банках з початку року на 1,5 млрд доларів. Зменшення зобов'язань банків за довгостроковими кредитами та облігаціями було компенсовано залученням короткострокових кредитів, залишки за якими виросли на 0,7 млрд дол., у т. ч. за кредитами овернайт - на 0,3 млрд доларів», - відзначають в прес-службі регулятора, повідомляє «РБК-Україна».

У той же час обсяг зовнішнього боргу інших секторів економіки (включаючи міжфірмовий борг) протягом першого півріччя скоротився на 6,1 млрд дол. - до 81,7 млрд дол. в результаті скорочення короткострокової кредиторської заборгованості за зовнішньоторговельними операціями на 5,6 млрд дол. (в т. ч. за рахунок курсових змін - на 1 млрд дол.) і зменшення зобов'язань за кредитами на 0,9 млрд доларів. Щодо ВВП борг інших секторів збільшився з 47,3% на початок року до 48,9%.

Міжфірмовий борг підприємств, що перебувають у відносинах прямого інвестування, на кінець першого півріччя склав 11,3 млрд дол. (6,8% від ВВП).

Як зазначають у НБУ, основною валютою зовнішніх запозичень України на 1 липня 2014 р. залишався долар США (77,7%). Питома вага зобов'язань в СПЗ перед МВФ зросла з 5,1% на початок року до 5,8%. Частка зовнішньої заборгованості в гривні залишилася незначною - 2,5% від валового обсягу боргу.

Також повідомляється, що обсяг короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміном погашення за перше півріччя скоротився на 2,7 млрд дол. - до 58,9 млрд дол. (41,0 млрд дол. без урахування торгових кредитів).

«Зменшення обсягу боргу за залишковим терміном погашення відбулося головним чином за рахунок скорочення короткострокової заборгованості реального сектора (за торговими кредитами - на 5,7 млрд дол.). Крім того, зменшився обсяг майбутніх виплат сектора ЗДУ (на 1,4 млрд дол.) через зменшення планових обсягів погашення за кредитами МВФ. Разом з тим зобов'язання банківського сектора, які повинні бути погашені протягом року, зросли на 1,0 млрд дол. за рахунок довгострокових інструментів. Також збільшилися планові погашення кредитів прямого інвестора на 0,9 млрд доларів», - додали в прес-службі регулятора.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом