В Україні потрібно припинити ігри із забороною валютного кредитування.

Таку думку висловив у коментарі Forum'у народний депутат І-ІІ скликання, академік Академії економічних наук України, професор Володимир Пилипчук.

«Валютне кредитування корисне, коли є валюта на руках населення і на депозитах у банках. Якщо її не використовувати, то навіщо в Україні існують валютні депозити для фізичних осіб? Інша справа, що в умовах інфляції і девальвації це справа ризикована», - сказав Пилипчук.

Народний депутат пояснив, що у зв'язку з девальвацією гривні українцям більш вигідно здійснювати акти купівлі-продажу рухомого та нерухомого майна в іноземній валюті, щоб убезпечити себе від знецінення отриманої виручки.

«Якщо людина продає квартиру і хоче купити будинок за містом, то їй вигідно здійснювати обидві операції в доларах, але законодавство це забороняє. А здійснювати продаж у національній валюті в умовах інфляції невигідно продавцеві, адже є перспектива знецінення виручки», - зазначив він.

«У реального сектора економіки теж є потреба у валютному кредитуванні, так само, як і у суб'єктів господарської діяльності - під критичний імпорт, наприклад. Але брати кредит можна тільки під блискавичні операції. Взяв кредит - пустив у нетривалий оборот, продав продукцію і назад конвертуй у тверду валюту, і віддавай позикові кошти банку. Щоб не прогоріти в нинішніх умовах, рентабельність обороту повинна бути на рівні 200%. Але видів операцій з такою рентабельністю - дуже мало, як і таких позичальників. Брати валютні кредити дуже вигідно в умовах ревальвації національної валюти і нульової інфляції», - сказав Пилипчук.

За його словами, заборона на інвалютне кредитування шкодить економіці України.

«Як бути суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності, які проводять операції в іноземній валюті? Якщо у них немає можливості взяти валюту у нас, значить, вони візьмуть за кордоном. Там легше дають, але тільки своїм, тільки резидентам. Отже, бізнес буде виводити офіси в Європу, в офшори, якщо в Україні не буде валютного кредитування», - пояснив він.

«А в такому разі податки фірма платитиме не Україні, а тій державі, куди перекочує фірма. При цьому безробіття збільшиться в Україні і зменшиться в країні нового перебування фірми. А Україна недорахується не тільки доходів у бюджет від податків - купівельна спроможність впаде, впаде ВВП, інвестиції впадуть, збільшиться відтік капіталу. Ігри із заборонами валютного кредитування потрібно припинити», - вважає професор.

Також він прогнозує, що в умовах інфляції найскладніше доведеться позичальникам цих валютних кредитів.

«Якщо є тверда валюта у громадян, то виникає питання: а зберігати її вони мають право в офіційних установах? Чи тільки під матрацом? Звичайно ж, українці можуть зберігати її в різних банківських установах, кредитних товариствах у цінних паперах, номінованих у твердій валюті. Існує потреба у валютному кредитуванні і в самій банківській системі. Взявши у людей долари, банківські установи повинні пустити їх в обіг, щоб заробити, інакше, де ж банкам взяти кошти для виплати відсотків власникам депозитів? А ось позичальникам валютних коштів в умовах інфляції не позаздриш, а особливо якщо вони позичають на тривалий термін - залишаться без штанів», - зазначає Пилипчук.

Нагадаємо, що НБУ скасував власну заборону на валютне кредитування клієнтів банків-юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

133