Вуалювання урядом проблематики ні до чого доброго не призведе. Таку думку Forum'у висловив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, заступник голови фракції ВО «Свобода» в парламенті Олексій Кайда, коментуючи той факт, що уряд не вніс у парламент проект держбюджету-2015, хоча закон зобов'язує КМУ це зробити до 15 вересня.

«Закон чітко прописує: до 15 вересня необхідно внести проект Закону України про бюджет. Як пояснив прем'єр-міністр, сформувати бюджет на новій підставі можна, ухваливши низку законів. Але зараз цих законів немає, а всі необхідні законопроекти не внесені в парламент. І ми входимо і в правову, і в фінансову колізію», - пояснив він.

У той же час парламентарій зазначив, що поки в затримці із розробкою та розглядом держбюджету-2015 «нічого страшного немає». «Вже не один раз бюджети ухвалювалися в кінці року, і були випадки, коли навіть під час наступного фінансового року. Сподіваюся, Кабмін попрацює, внесе документ у парламент, ми його ухвалимо, і буде бюджет. А якщо до 1 січня держбюджет не буде ухвалений, доведеться жити за принципом 1/12 від бюджету 2014 року», - пояснив Кайда.

У той же час Кайда відмовився аналізувати інформацію про плани Кабміну істотно урізати соціальні статті видатків у держбюджеті-2015, цифри, які вже просочилися у пресу. «Я не бачив документ. Його немає в парламенті. Одні кажуть, що держбюджет уже є, він написаний. Інші - що він ще не готовий», - зазначив він.

«Від цих усіх недомовок є проблеми. Народжуються чутки, розмови. Я розумію так: потрібно вийти і сказати, що і як (буде. - Ред.) насправді, що це буде бюджет затягування пасків. Але це треба говорити. Уряди програвали тільки тоді, коли не говорили прямо про проблематику. Люди, враховуючи воєнні дії, зрозуміли би. Але їм чітко потрібно показати, куди саме спрямовуються кошти, в яких обсягах. А вуалювання проблематики ні до чого доброго не призведе», - попередив Кайда.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

504