Національний банк України не виконує свою головну функцію - утримання стабільного курсу національної валюти. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Нацбанк України сьогодні самоусунувся від процесу, що відбувається на валютному ринку. Курс - це основне, чим повинен займатися регулятор. Для цього він і існує - забезпечувати стабільність курсу національної грошової одиниці, що зазначено в Законі про НБУ. Але регулятор цю свою функцію не виконує. Більше того - саме НБУ на сьогодні стимулює подальшу девальвацію гривні», - зазначив експерт.

На думку економіста, Україна отримала великі фінансові вливання у свою фінсистему.

«Об'єктивні економічні і фінансові показники такі, що ми повинні мати на валютному ринку, як мінімум, стабільну гривню, а в принципі - навіть незначне її зміцнення. Перший фактор - вперше за останні п'ять років зараз в України є позитивне торговельне сальдо, плюс 500 мільйонів доларів. З причини того, що ми різко скоротили імпорт російських енергоносіїв. Це означає, що через торгівлю на 500 мільйонів доларів більше валюти заходить в країну, ніж виходить. Другий фактор - за останні шість місяців в Україну з різних джерел надійшло більше шести мільярдів доларів валюти. Від Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Європейського банку, від урядів багатьох країн», - уточнив Новак.

Однак, за словами експерта, ці фактори не стабілізували курс через спекуляції на валютному ринку та небажання регулятора припинити їх.

«Незважаючи на ці позитивні фінансові показники, у нас чомусь відбувається девальвація гривні. Поясненням цьому може бути тільки одне - масштабна валютна афера, афера на війні. І головний співучасник цієї афери - сам регулятор, Національний банк України, який не застосовує жодних адекватних адміністративних інструментів для приборкання валютних спекулянтів», - сказав Новак.

При цьому експерт підкреслив, що проведення НБУ рефінансування банків лише погіршує ситуацію.

«Нацбанк сам підживлює девальвацію, коли роздає банкам багатомільярдні рефінансування. І цю рефінансовану від НБУ гривню банки використовують не на оздоровлення своїх банківських структур, для чого рефінансування і призначене, а з цією гривнею від НБУ біжать на валютний ринок, щоб купити собі якусь із «твердих» іноземних валют. І це ще більше живить вогонь девальвації гривні», - пояснив експерт.

За словами Новака, прогнозувати курс гривні через відсутність адекватних заходів з боку Нацбанку - неможливо.

«Прогнозувати курс на сьогодні неможливо, тому що неможливо спрогнозувати дії регулятора - Національного банку України, який досі не оприлюднив свою офіційну політику, в тому числі стратегію курсової політики», - сказав економіст.

При цьому Новак підкреслив, що подібні дії нацрегулятора переводять питання з економічної площини в політичну.

«На сьогодні питання політичне - коли буде замінено керівництво Національного банку України? Треба міняти не тільки главу НБУ, але і управління, і наглядову раду, прибрати з керівників регулятора бізнесменів і представників крупного бізнесу, тому що саме вони зараз наживаються на масштабній валютній спекуляції на тему війни. І все пояснюють війною, списуючи на неї те, що зараз валютні спекулянти з нічого отримують величезні надприбутки, які потім оплачувати всім нам, українцям, платникам податків - через ціни, курс і податки», - наголосив економіст.

«На якій позначці (курсу гривні. - Ред.) Президент зрозуміє, що його креатура на посади в НБУ повинна бути замінена? Тому що девальвація національної грошової одиниці - це величезна ланцюгова реакція виключно негативних економічних подій», - резюмував Новак.

Нагадаємо, 16 вересня на міжбанківському валютному ринку України торги по долару США відкрилися триваючим зростанням котирувань - 14,0000/14,3000.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214
Теги