Комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Стефан Фюле заявляє, що рішення про перенесення застосування торговельної частини Угоди про асоціацію з Україною прийнято на прохання Києва. Про це він сказав сьогодні, 16 вересня, виступаючи на сесії Європарламенту в Страсбурзі.

«Був український запит відкласти тимчасове застосування торговельної частини Угоди про асоціацію», - сказав комісар.

Він зазначив, що головною причиною такого прохання була ситуація в українській економіці, якій було б «складно впоратися з переходом на нові тарифи в умовах незаконної анексії Криму і нестабільної ситуації на сході країни».

«Вони (представники української сторони. - Ред.) висловили бажання мати більше часу, щоб підготуватися до тарифів, які були узгоджені», - сказав Фюле.

При цьому комісар зазначив, що відбулася сьогодні, 16 вересня, синхронна ратифікація Угоди закріпила його текст без змін, повідомляє «ЄС-плюс».

Він нагадав, що Росія обіцяла скасувати тарифні преференції для України в разі вступу в силу торговельної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 1 листопада цього року.

«Ми могли б побачити повноцінну торговельну країну», - сказав комісар.

Він також підкреслив, що в ході  зустрічей президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу з керівництвом України, зокрема з президентом Петром Порошенком прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, що відбулися в минулу суботу, була досягнута домовленість про продовження необхідних реформ в Україні ще до вступу в силу торговельної частини Угоди про асоціацію.

Як раніше повідомляв ForUm, Верховна Рада ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС.

Нагадаємо, Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію 21 березня 2014 року, відклавши підписання її економічної частини, яка містить положення про створення зони вільної торгівлі, до тих пір, коли в Україні буде обраний новий Президент.

Після обрання Президентом України Петро Порошенко 27 червня підписав Угоду про асоціацію з ЄС у повному обсязі.

12 вересня на тристоронніх переговорах України, ЄС і РФ була досягнута домовленість про відстрочення до 31 грудня 2015 року застосування зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

Єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле запевнив, що, незважаючи на продовження режиму автономних торгових преференцій для українських експортерів до кінця 2015 року, угода про асоціацію між Україною і ЄС не буде змінено.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25