Росія наполегливо працюватиме проти диверсій США та ЄС в її торгівлі з третіми країнами. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, відповідаючи на запитання журналіста про дієві механізми Брюсселя для впливу на країни Латинської Америки в питанні обмеження постачань до РФ.

«Ви розумієте, все це дуже передбачувано. Емісари США та Євросоюзу витрачають чималі гроші на об'їзд столиць, які не поділяють санкційну логіку і не бачать підстав приєднуватися до спроб санкційного впливу на Росію. Це для нас не стало несподіванкою, тому що ми вже давно хорошого не чекаємо ні від США, ні від Євросоюзу. Але щоразу доводиться знову розчаровуватися у тих, кого вважали загалом здатними до домовленостей, цивілізованими партнерами. Це неприємно. Добре, що багато країн не купуються на американо-єсівську зовнішньополітичну дешевку, якою пригощають їх держави, які вважають себе світовими - точніше всесвітніми - суддями і ставлять себе над іншими, через свої власні (і неочевидні для мене) внутрішні переконання. Будемо наполегливо працювати проти цих злих зусиль США і Євросоюзу, які докотилися у своєму антиросійському пароксизмі до прямих диверсій у сфері нашої нормальної торгівлі з третіми країнами», - сказав Рябков.

Також Рябков зазначив, що поки що питання про сценарій можливого заміщення постачань з ЄС продовольства країнами Латинської Америки на саміті БРІКС у Форталезі не обговорювався.

«Ні. Там це питання не обговорювалося, оскільки на тому етапі санкції з боку ЄС проти Росії не набули секторального характеру, на що уряд Росії був змушений відповісти. Але зараз із партнерами по БРІКС, з усіма із них, йде нормальне обговорення, ділове й поточне, того, як можна було би розширити співпрацю, в тому числі у сфері продовольчих постачань. Воно йде, і найближчими тижнями такі контакти продовжаться», - додав він.

Як повідомляв ForUm, 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ про заборону імпорту сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з країн, які запровадили санкції проти Росії.

Пізніше Євросоюз запровадив проти РФ нові санкції: заборону на організацію боргового фінансування для трьох найбільших оборонних концернів Росії - «Уралвагонзаводу», «Оборонпрому» та Об'єднаної авіабудівної корпорації (ОАК). Також США застосували санкції проти Росії, включивши туди «Сбербанк» Росії, компанії «Газпром», «Лукойл», «Сургутнефтегаз», «Транснефть», «Газпром нефть», а також п'ять оборонних та високотехнологічних держкорпорацій.

Україна також планує запровадити санкції проти РФ у жовтні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83