Попри те що Україна входить в десятку найбільших виробників картоплі, вона не займає провідних позицій на світовому експортному ринку. Як наслідок, український ринок перенасичений картоплею. Це позначається на її ціні, яка традиційно восени значно знижується. Проте в поточному році вартість картоплі впала настільки, що виробники забили тривогу.

Так, в кінці серпня свіжовикопану картоплю у селян Чернігівської області оптові покупці забирали по 2,5-2,6 гривні за кілограм. А вже з початку вересня ціна на картоплю впала до 1,5-1,6 грн/кг. На Волині ще нижче - до 1,2-1,3 грн/кг

«Відчутно знизився попит серед населення. Крім того, значно наситилися ринки, адже до споживача вийшли товаровиробники, які вирощують продукцію в невеликих фермерських господарствах», - відмічає виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Богдан Зволінський.

Падіння попиту, перш за все, пов'язано з втратою ринків збуту, - переконана лідер партії «Всеукраїнське аграрне об'єднання «ЗАСТУП» Віра Ульянченко.

«Левову частку врожаю картоплі раніше продавали на схід країни і в Крим. Сьогодні ці ринки частково втрачені. Закритою для українських аграріїв стала і Росія. Ми вважаємо, що виходом із ситуації, який дозволить фермерам уникнути збитків, може стати тільки комплексний підхід до вирішення проблеми», - зазначає лідер партії.

Такий комплексний підхід до вирішення подібних питань політична партія «ЗАСТУП» розробила у власній унікальній програмі розвитку села та захисту інтересів фермерів - «За рідну землю!». Зокрема, для малого та середнього агробізнесу, на думку лідера партії, необхідно вдосконалити механізм управління ризиками та страхування від них. Іншим важливим кроком, за словами лідера партії, є завершення будівництва мережі оптових сільськогосподарських ринків і надання підтримки виробникам, які реалізують проекти з будівництва сучасних картоплесховищ.

«Сьогодні держава повинна надати таким підприємцям можливість взяти доступні кредити. Це не тільки пожвавить будівництво, але і дозволить розвивати інші агропроекти», - заявляє Ульянченко.

Окремим пунктом, на переконання лідера партії, який дозволить фермерам наростити експорт продовольства, є розширення географії продажу картоплі.

«Враховуючи всю складність економічної ситуації в Україні, нам необхідно шукати альтернативні ринки збуту. До того ж у світі зростає попит на продовольство, і Україна повинна активно брати участь у його задоволенні», - резюмувала вона.

Захист інтересів фермерів та розвиток українського АПК - це головні пріоритети партії «ЗАСТУП», яка єдиною серед вітчизняних політсил повністю сконцентрувалася на відродженні села.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26